AKTUELNO

Zaštita od korona virusa koju daju dve doze Fajzer, odnosno Astra Zeneka vakcina počinje da opada posle šest meseci, otkrili su britanski naučnici, pa će, kako sada stvari stoje, biti potrebna i treća, buster doza, koja se odnedavno primenjuje i u Srbiji U roku od pet do šest meseci, efikasnost Fajzer vakcine protiv kovid 19 pala je sa 88 na 74 odsto, pokazala je analiza podataka prikupljenih u britanskom istraživanju ZOE COVID.

Za Astra Zeneka vakcinu utvrđeno je da je efikasnost pala sa 77 na 67 odsto posle četiri do pet meseci.

Istraživanje je sprovedeno na više od 1,2 miliona testiranih. Prethodne analize podataka sugerisale su da vakcine pružaju zaštitu najmanje šest meseci.

- U najgorem slučaju, zaštita bi do zime mogla da padne ispod 50 odsto za starije ljude i zdravstvene radnike - rekao je glavni naučnik u tom istraživanju Tim Spektor.

Foto: Pixabay.com

- To ukazuje na to da nešto treba preduzeti. Ne možemo samo mirno da posmatramo kako zaštita polako opada dok je broj novozaraženih još uvek visok kao i izgledi za zarazu - rekao je za televiziju BBC.

Velika Britanija priprema plan za treću dozu vakcinisanja kasnije ove godine nakon što su glavni naučni savetnici ocenili da bi od septembra verovatno trebalo dovakcinisati starije osobe i najranjivije grupe stanovništva.

#Istraživanje

#koronavirus