AKTUELNO

Na lečenju od kovida u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života.

Oni koji su u jedinicama intezivne nege su isključivo nevakcinisani, rekla je direktorka Kliničkog centra Vojvodine profesorka Edita Stokić.

Tokom poslednjih nedelja i dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog je povećan, a veći je i broj onih koji se hospitalizuje, rekla je gostujući u Jutarnjem Dnevniku profesorka Edita Stokić.

"U KC Vojvodine trenutno su na lečenju 86 kovid pacijenta, a 13 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, što nas je nateralo da obezbedimo dodatne kapacitete, i sada imamo tri jedinice intezivne nege i tri poluiintezivne", navela je direktorka te ustanove.

Trenutno među hospitalizovanim je najviše pacijenata koji se nalaze u dobi između četvrte i šeste decenije živooita, ali imamao i slučajeve da je više članova iste porodice na bolničkom lečenju.

"Na lečenju je jedna pacijentkinja koja je bila intubirana, a sada se leči bez respiratora dok je istovremeno i njen muž na poluintezivnoj nezi. Imamo i dve trudnice na lečenju. Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Ni jedan pacijent koji je na intezivnoj nezi nije vakcinisan", istakla je Edita Stokić.

Direktorka KC Vojvodine je ponovila da je vakcinacija jedina mera prevencije širenja bolesti.

"Moramo shvatiti da je vakcinacija jedina mera sprečavanje obolevanja i širenja infekcije kovid 19 i to je jedina mera koja može da prekine epidemiju", kaže doktorka.

Upozorava da je među obolelima sve više mladih i sa težom kliničkom slikom. "Preminuo nam je mladić u ranim tridesetim godinama koji nije imao druge komobiditrete i nije bio vakcinisan", rekla je doktorka Stokić.

Uskoro će biti otvorena i kovid bolnica u blizini Novog sada koja će imati 616 postelja, 212 u intezivnoj nezi i 404 postelje za poluintezivnu terapiju. Bolnica će biti opremljena savremnom dijagnostičkom opremom, imaće porođajnu salu, angio salu, radiološko odeljenje i apoteku sa svim potrebnim lekovima.

"Najiskusniji lekari, anesteziolozi sa KC Vojvodine predvodiće rad u ovoj bolnici a pridružiće im se i novozaposleni lekari i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje", rekla je direktorka Kliničkog centra Vojvodine profesorka Edita Stokić.