AKTUELNO

Za sve ovo vreme koliko traje pandemija korona virusa, najteži period je svakako bila prošla jesen i zima kada smo zabeležili i najveći broj zaraženih u jednom danu - 7.999.

Jesenas, u danima kada smo imali slične brojke zaraženih kao danas, broj hospitalizovanih i pacijenata na repiratorima bio je bar tri puta veći. Zašto?

Na prvi "rođendan" korone, odnosno na godišnjicu otkad je detektovan prvi slučaj kovida u Vuhanu 17. novembra 2019. godine, u Srbiji je bilo tačno 4.994 novozaražena, hospitalizovanih je bilo ukupno 4.963, a na respiratorima je bilo 179 pacijenata.

Danas, imamo sličan broj novoboleih, ali ostali podaci su malo drugačiji. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", danas smo imali 5.069 pozitivno testirana u poslednja 24 sata. Hospitalizovanih je ukupno 1.701, a na respiratorima je bilo 121 pacijenata.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Pink.rs, Pexels

Dakle, u oba slučaja imamo oko 5.000 zaraženih na dnevnom nivou, ali razlika u broju hospitalizovanih je čak 3.262. Razlika u broju najtežih pacijenata na respiratorima je 69.

Šta je uzrok ovakim drastičnim razlikama u brojkama? Kako je moguće da sličan broj zaraženih imamo drastičano manji broj hospitalizovanih pacijenata? Da li je razlog tome vakcinacija, slabljenje virusa, prokužavanje stanovništava ili nešto treće?

Naši lekari odgovaraju da svi razlozi imaju svoja utemeljenje, ali da je primarni razlog vakcinacija.

- Teških slučajeva ima i dalje, ali vakcine su uradile svoje. Ne možete vi da se zaštite 100 odsto nijednom vakcinom. Ima uticaja i delta soj, ali on se jako brzo širi iako daje slabiju kliničku sliku, ipak najvažnija je vakcinacija - rekla je za "Blic" dr Milena Turubatović, specijalista opšte medicine.

Njene reči potvrđuje i dr Slavica Ilić i dodaje da su ipak pojedine bolnice pune kovid pacijenata.

- Najviše je uticala vakcinacija. Oni koji su vakcinisani ne završavaju tako lako na respiratoru. Delta soj daje nešto blažu kliničku sliku, ali se i lako širi pa tako i lakše stiže do osetljivih pacijenata - zaključila je dr Ilić za "Blic".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ovaj podatak nedvosmisleno govori koliko i šta zapravo vakcinacija radi.

Trostruko više pacijenata nego pre mesec dana
Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je da ovaj talas ima posebne karakteristike. Uglavnom je reč o pacijentima koji nisu vakcinisani. Trostruko je više pacijenata nego pre samo mesec dana.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je aktuelna epidemijska situacija u Srbiji teška i ima tendenciju pogoršavanja, to govore brojevi u kovid ambulantama i kovid bolnicama.

Situacija se dramatično promenila i u ambulantama i u bolnicama u odnosu na jul - u proseku smo imali oko 60 pregleda u prijemnim ambulantama na Infektivnoj klinici a sada oko 190. Primano je 8 do 10 pacijenata u toku dana, a sada prijem svakog trećeg.

Foto: Pixabay.com

Što se tiče Infektivne klinike, kapaciteti su popunjeni 95 odsto, dodaje Ašanin. Bolnički kapaciteti na Batajnici su popunjeni dve trećine - 594 hospitalizovana pacijenta, 79 u jedinici intenzivnog lečenja, 54 na respiratorima, a u toku prethodnog dana bilo je 60 prijema.

Klinička slika pacijenata

Ašanin kaže da ovaj talas ima ima posebne karakteristike. "Uglavnom su pacijenti koji su nevakcinisani, opominjem sve građane o neophodnosti vakcinacije", rekao je on. Prema njegovim rečima, klinička slika je mnogo teža nego u prethodnom talasu.

"Želim da kažem o jednoj kategoriji pacijenata - ispod 50 godina koji nisu vakcinisani, to su pacijenti koji imaju problem sa shvatanjem neophodnosti vakcinacije, uglavnom se sami leče ili su u privatnim odrinacijama i pojavljuju se između petog i desetog dana u pogoršanju bolesti - imaju teške kliničke slike, bolest je uznapredovala i oni su veliki problem", kaže Ašanin.

U ovom momentu je preko 50 odsto takvih pacijenata hospitalizovano.