AKTUELNO

Janković smatra da bi svi nevakcinisani trebalo da imaju obavezno testiranje na kovid kako bi pristupili okupljanjima.

Neprihvatljivo je da zdravstveni radnik zarazi pacijenta, smatra imunolog Srđa Janković i ističe da se svi u Kriznom štabu zalažu da vakcinacija lekara bude profesionalna i etička obaveza.

- Mislim da bi to tako trebalo da bude i shvaćeno. Nadam se da će prevagnuti taj stav - rekao je Janković za TV Prva nakon slučaja u kome je lekar u bolnici kovidom zarazio pacijenta.

Na pitanje da li bi podržao suspenziju tih zdravstenih radnika, Janković je potvrdno odgovorio i naveo da bi time trebalo da se bave Lekarska komora i institucije koje vode računa o profesionalnoj etici.

Janković je rekao da je sigurno da određene restriktivne mere u trenutnoj epidemiološkoj situaciji mogu da budu jedne od opcija, ali i poručio da je odnos broja zaraženih i hospitalizovanih sada promenjen.

To je, pre svega zahvaljujući vakcinaciji, kaže Janković, ističući da lično smatra da bi svi nevakcinisani trebalo da imaju obavezno testiranje na kovid kako bi pristupili okupljanjima.

- Zatvaranje nije poželjno u ovom trenutku, to je iznuđeno rešenje. S druge strane ne možemo ni da pustimo da epidemija ide nekontrolisano - upozorio je Janković.

Imunolog kaže i da se klinička slika sa delta varijantom u proseku nije promenila, te da može da se kaže da je sada nešto blaža.

- Zbog vakcinacije stanovništva ne možemo da tvrdimo da je virus zaista oslabio. Mnogo više ljudi dolazi u kontakt sa virusom i on je postao zarazniji. Ima mladih sa teškom kliničkom slikom, to je retko, a kod dece to je srećom ekstremno retko, ali znamo da postoje komplikacije koje želimo da izbegnemo - rekao je Janković.

Naveo je i da se sada ne može očekivati da ćemo proći bez pretvaranja nekovid kapaciteta u kovid, što, napominje, opet povlači dodatne probleme za one koji boluju od drugih bolesti.

Autor:

#Srđa Janković