AKTUELNO

Ministarstvo prosvete, nauke, i tehnološkog razvoja donelo je danas odluku da u narednoj nedelji svi srednjoškolci u Ivanjici, Novom Pazaru i Užicu pratiti nastavu po trećem modelu - onlajn, dok će se drugi model, kombinovani - dan u školi a dan od kuće, primenjivati u srednjim školama u 18 lokalnih samouprava.

Promena se uvode i kod starijih osnovaca u Ivanjici, Lajkovcu, Valjevu i Kragujevcu.

Osnovna škola

Drugi model nastave - kombinovana, primenjivaće se od ponedeljka 27. septembra 2021. godine u VII i VIII razredu osnovnih škola na teritoriji četiri lokalne samouprave:

1. Ivanjica

2. Lajkovac

3. Valjevo

4. Kragujevac

Srednje škole

Drugi model nastave, koji podrazumeva kombinovanje neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe, primenjivaće se srednjim školama na teritoriji 18 lokalnih samouprava.

1. Beograd

2. Valjevo

3. Vranje

4. Leskovac

5. Lajkovac

6. Lebane

7. Prokuplje

8. Ub

9. Čačak

10. Bajina Bašta

11. Velika Plana

12. Vladičin Han

13. Ljig

14. Kragujevac

15. Sjenica

16. Šabac

17. Niš

18. Sremska Mitrovica

Treći model - online nastava

Ona će se primenjivati u srednjim školama na teritoriji tri lokalne samouprave.

1. Ivanjica

2. Novi Pazar

3. Užice

- Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika - navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

- Imajući u vidu specifičnost organizacije obrazovno-vaspitnog rada u školama za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Tim za škole doneo je odluku da ukoliko se u odeljenju kod dva učenika potvrdi infekcija SARS-CoV-2 virusom, predlaže se prelazak na nastavu na daljinu u trajanju od 10 kalendarskih dana uz prethodne obavezne konsultacije sa roditeljima učenika tog odeljenja - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Ukoliko su u pojedinim školama školska uprava, kao i stručni organi, uz konsultacije sa Savetom roditelja i institutima/zavodima za javno zdravlje, procenili da epidemiološka situacija u školi dozvoljava nastavak neposrednog obrazovno-vaspitnog rada, te škole mogu uz pojačanu primenu svih epidemioloških mera, organizovati neposredni rad kao najbolje rešenje za učenike.