AKTUELNO

Jesen je doba koje pogoduje virusima, čak i kada se izuzme najopasniji od svih - korona. Saznajte kako da se ne zarazite!

Jesen je i zvanično stigla, a smena hladnih i toplih dana koja je tipična za ovu sezonu, pogoduje virusima. Pravi je trenutak da poradite na imunitetu i zaštitite se od infekcija, bilo da je reč o gripu, akutnim respiratornim virusnim infekcijama, koroni ili, pak, običnoj prehladi.

Kako izbeći zarazu? Odgovor na ovo pitanje dao je dr Aleksandar Gorjačev:

"Ako sledite ove jednostavne preporuke, šanse da se zarazite će se višestruko smanjiti", kaže.

Ovo su 10 zlatnih pravila za zaštitu od bolesti po dr Gorjačevom...

1. Vakcinišite se protiv gripa i korone

Ovo je najvažnija preporuka i savetujem svakome ko još nije primio vakcinu protiv korona virusa i gripa. Istraživanja pokazuju da su šanse da se vakcinisana osoba razboli daleko manje, a infekcija bi svakako trebalo da bude blagog oblika i bez razvoja komplikacija. Preporuka je da između jedne i druge vakcine napravite pauzu od 30 dana, kako ne biste preopteretili imuni sistem.

2. Sklonite se sa hladnoće

Ako vam je jako hladno, idite kući ili na neko drugo toplo mesto gde nema puno ljudi. Nakon hipotermije, imunitet slabi i telo postaje podložnije virusima. I odbrambenom sistemu i telu treba vremena da se oporavi.

3. Klonite se bolesnih ljudi

Ako neko u vašoj blizini kija, kašlje ili šmrče, vrlo je verovatno da zaražen. Udaljiti se pet metara od obolelog, ovo je minimalna zona za širenje respiratornih virusa.

U transportu je prostor ograničen i nedovoljno je ventilacije, što znači da se virus brže akumulira i širi u vazduhu, pa se povećava verovatnoća infekcije. U svakom slučaju, ako je moguće, bolje je da se držite dalje od mogućeg izvora infekcije.

4. Ne zaboravite da nosite i promenite masku

Da se ne biste zarazili, neophodno je da koristite masku. Posebno u javnom prevozu i ako se nađete u gužvi. Savet je da menjate maske za jednokratnu upotrebu na svaka dva sata.

5. Isperite nos i usta slanom vodom

Kada nije moguće izbeći "sumnjive" kontakte, ono što možete da uradite jeste da isperete nos i usta. Stručnjaci savetuju upotrebu izotoničnog rastvora, a možete i sami pripremiti mešavinu vode i obične kuhinjske soli - 1 g soli na 100 ml vode. Redovno primenjujte ovaj tretman - ujutru posle spavanja i uveče kad se vratite kući. Ovo vas neće zaštititi od korone, ali će pomoći da se sačuvate od prehlade.

6. Uzimajte vitamine

Pored redovne upotrebe povrća i voća bogatih prirodnim mikroelementima, savetuje se da uzimate suplemente vitamina i minerala, posebno vitamina C, D i cinka, kako biste ojačali imunitet.

7. Spavajte 8 sati i zdravo se hranite

Spavanje i dobra ishrana igraju ključnu ulogu u održavanju imuniteta. I obavezno pijte puno tečnosti: običnu vodu, kompote od voća, čajeve...

8. Održavajte ličnu higijenu

Operite ruke temeljno sapunom ili obrišite vlažnim antibakterijskim maramicama. Poznato je da možete da se zarazite običnim rukovanjem sa osobom koja je kihnula sebi u ruku. Redovno održavajte dom čistim, uklonite prašinu i potencijalne alergene koji otežavaju situaciju.

9. Budite fizički aktivni

Redovna fizička aktivnost (na otvorenom, dok je još moguće), vežbe i sport jačaju imunološki sistem i povećavaju šanse za borbu protiv virusa. Zapamtite da je odbrambeni sistem kod osobe u depresivnom stanju daleko slabiji, u odnosu na one koje namu psihičklih tegoba. Zato, pronađite razlog za radost i dobro raspoloženje.

10. Nemojte da pijete antibiotike preventivno

Ni u kom slučaju ne treba da uzimati antibiotike ili druga antimikrobna sredstva u preventivne svrhe. Ovo ne samo da nema nikakvog efekta kad je reč o zaštiti od zaražavanje, već je i veoma štetno po zdravlje.

#koronavirus