AKTUELNO

Konačna odluka o trećoj dozi vakcine u Srbiji i to da li će se primati u kraćem razmaku od sadašnjih šest meseci biće doneta naredne nedelje, najverovatnije u ponedeljak. Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju treba da preporuči Kriznom štabu tajming za buster dozu kako bi se mogućnost zaražavanja svela na minimum.

Iako je bilo najavljeno da će na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba biti preporučen novi skraćeni tajming za treću dozu to se nije dogodilo. Odluka je odložena jer Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju još uvek radi na analizi podataka o najčešćem vremenu zaražavanja nakon druge doze. U odnosu na taj podatak biće doneta konačna odluka.

U Srbiji najviše građana vakcinisano je kineskom vakcinom. U Kini je rađeno istraživanje u kome su učestvovali zdravstveni radnici i koje pokazuje da nivo antitela opada za 70 odsto pet meseci posle revakcinacije Sinofarmom. Međutim, i da nedelju dana posle treće doze koncentracija antitela ponovo raste. Ovo istraživanje je pokazalo i da se posle treće doze Sinofarmom popravlja i ćelijski odgovor na virus koji je i najbitniji za dugoročnu zaštitu od virusa.

Inače u Kini se daje treća doza vakcine rizičnim grupama populacije, iz straha da zaštita slabi protokom vremena. Osim u Kini i Srbiji, Sinofarm je najzastupljenija vakcina u Ujedinjenim emiratima i Kambodži.

Međutim, i druge vakcine protiv kovida 19 slabe kako odmiče vreme od revakcinacije. Generalno posmatrano 250 dana od vakcinacije je crvena linija.

Iako u Srbiji Nacionalni kordinacioni tim nije isključio mogućnost da građani sami biraju za treću dozu bilo koju od vakcina koje postoje kod nas u upotrebi, preporuka je ipak pala - treća doza Fajzer ili Moderna vakcina, koja bi u Srbiju trebalo da stigne tokom jeseni.

Fajzer i Moderna vakcine, zasnovane su na informacionoj platformi RNK i do sada su se pokazale najboljim u zaštiti protiv virusa. Zašto je najbolje da takozvana buster doza bude RNK vakcina pojasnio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsad Đerlek.

- Preporuka Fajzerove ili Moderna vakcine za treću dozu zasniva na ispitivanjima na velikom uzorku u svetu, kao i na osnovu iskustva stručnog komiteta koji je ustanovio da ove dve vakcine imaju najbrži imunološki odgovor na korona virus Međutim, i sve ostale vakcine su kvalitetne i ne možemo ih zanemariti - naveo je Đerlek.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Pink.rs/Tanjug AP/Olivier Matthys, Tanjug AP/Luca Bruno, Tanjug AP/Burhan Ozbilici, Tanjug AP/Matt Slocum

Treća doza je posebno potrebna određenim kategorijama stanovništva: hronični bolesnici, pacijenti sa malignim bolestima, transplantirani pacijenti, pacijenti stariji od 70 godina, pacijenti stariji od 60 godina u domovima za stare, zaposleni u zdravstvu i službama socijalne zaštite.

Iz ministarstva zdravlja poručuju da na treću dozu imaju pravo i svi građani gde nije bilo očekivanog imunološkog odgovora.

U Srbiji je treća takozvana buster doza vakcine preporučena od 17. avgusta ove godine.

Najnovija vest iz Evropske unije je iz Evropske agencije za lekove (EMA) koja je obavila juče da je treća doza “Fajzerove” vakcije za osobe između 15 i 55 godina, uzeta najmanje šest meseci nakon druge doze - bezbedna.

- Treća doza je bezbedna i daje značajan skok anitetela u odnosu na ona koja su postojala nakon druge doze - navode u EMA.

U EMA navode da je važno “buster dozu kod osoba sa normalinim imunološki sitemom i dodatnu dozu za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom”.

Doktor Marko Kavaleri iz EMA poručio je da se treća doza vakcina Fajzer i Spajvaks (Moderna) može dati osobama starijim do 12 godina sa jako oslabljenim imunološkim sistemom najmanje 28 dana nakon druge doze. kaže Кavaleri. Kako je dodao studije vakcina Fajzer i Moderne pokazuju i da se kod osoba podvrgnutih transplantaciji organa treća doza izaziva stvaranje zadovoljavajućeg nivoa antitela koja su mogla izostati nakon druge doze.

Od zemalja u susedstvu, odluku o trećoj dozi donela je Crna Gora. Tamošnje Stručno savetodavno telo za imunizaciju (NITAG) donelo je preporuku da se u Crnoj Gori omogući davanje treće doze vakcine protiv korona virusa za punoletne građane i to posle najmanje pet meseci od primljene druge doze vakcine. Buster je preporučen starijima od 60 godina i savet je da prime Fajzer, dok se osobe mlađe od 60 godina mogu vakcinisati i istom dozom vakcine koju su prethodno primili.

Autor:

#Mirsad Ðerlek