AKTUELNO

Kašalj, povišena temperatura, bolovi u mišičima, malaksalost-simptomi koji se javljaju kod većine virusnih oboljenja, takođe kod obolelih od prehlade i COVID-19 infekcije. Kako razlikovati ove bolesti i koje su sličnosti i razlike? Prehlada i COVID su bolesti respiratornog trakta virusnog porekla. Vrlo su infektivne i lako se prenose sa jedne na drugu osobu.

Simptomi prehlade započinju znatno brže, naglo, kraće traju i slabijeg su intenziteta. Oni su veoma blagi do umereni, a komplikacije su veoma retke. Kod COVID-19, period inkubacije je 2- 14 dana, u proseku 5-7 dana. Za razliku od prehlade, COVID-19 daje vrlo raznoliku kliničku sliku, od asimptomatskih slučajeva koji imaju minimalne simtome ili ih uopšte nemaju i koji su značajni prenosioci bolesti, do veoma teške kliničke slike i znatno ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Foto: Pexels

Komplikacije se najčešće javljaju prve dve nedelje od početka simptoma. Simptomi obe bolesti su vrlo slični ali ipak postoje odredjene razlike.

Povišena temperatura je jedan od najčešćih simptoma i javlja se kod najvećeg broja bolesnika obolelih od COVID-19 . Visoka temperatura je uvek prisutna u slučajevima srednje teškog i teškog oblika bolesti, i može trajati više dana, često i 15 dana od početka bolesti.

Obično je dužina trajanja povišene temperature u korelaciji sa težinom bolesti. Kašalj kod COVID-19 je suv i po pravilu pratilac zapaljenja pluća.

Autor: Pink.rs

#Prehlada