AKTUELNO

Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove, rekao je da su inspekcijske službe bile vrlo aktivne u prethodna dva dana - preko 50 tržnih centara i hipermarketa je kažnjeno u Srbiji, od toga nemali broj u Nišu, sigurno desetak privrednih subjekata, odnosno pravnih lica.

Inspekcijske službe počele su pooštrenu kontrolu sprovođenja epidemijskih mera. U fokusu su sada tržni centri, gradski prevoz, prodavnice i ugostiteljski objekti.

To su, kako kaže, kazne od 300.000 i 150.000 dinara, ali je bilo kažnjavanja i korona redara koji nisu poštovali svoje obaveze.

- U javnom saobraćaju je određeni broj građana dobio kaznu kao fizička lica od 5.000 dinara i vozači gradskog saobraćaja, ne samo u Nišu, već i u Kragujevcu, Novom Sadu - rekao je Stemenković.

Prema njegovim rečima, za ova dva dana izuzetno je bio veliki broj nadzora, 30 odsto veći, izvršeno je preko 4.500 nadzora tokom petka i subote, broj izrečenih prekršajnih nadzora je 100 posto veći - preko 21 milion dinara prema svim akterima koji nisu poštovali propise uredbom Vlade i naredbom ministra zdravlja.

U Nišu nisu kažnjeni najveći tržni centri.

- U principu podaci govore o takvoj situaciji, inspektori na terenu proveravaju da li će danas biti tako, videćemo, aktivnosti se nastavljaju, zahvaljujem se timu Vlade Srbije, kooridnacionoj komisiji za logistiku i podršku tokom sprovođenja i koordinacije posebnih i pojačanih nadzora - istakao je Stamenković.

Navodi da sada komunalne, odnosno lokalne inspekcije daju veliki doprinos i u ova četiri grada kolege iz komunalne inspekcije su pokazale zavidan nivo profesionalnosti koji smo očekivali od njih.

- Prošle godine smo poverili poslove tim inspekcijama u vezi sa kontrolom poštovanja odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti - rekao je Stamenković.

Masovna veselja

- Naši sanitarni inspektori su u prethodna dva produžena vikenda, u tim akcijama koje su imali od početka oktobra, izvršili 389 nadozra, izrekli su 62 prekršajna naloga u iznosu od 900.000 dinara. U svim tim objektima utvrdili su određne nepravilnosti, pogotovo u delu rada samih korona redara u ugostiteljskim objektima - napominje Stamenković.

Korona redari nisu vodili računa o distanci, raspoređivanju gostiju, nisu opominjali goste za nošenje maski, zaposlena lica nisu nosila maske i sami vlasnici objekata mogu da se suoče ne samo sa visokim kaznama nego i zabranama.

- Nije to rasturanje svadbe, vodili smo računa da pravna lica i preduzetnici povuku odgovornost u odnosu na one s kojim skapaju ugovore o korišćenju objekata za slavlja - kaže Stamenković.

Gradski prevoz

Produženom akcijom svih ovih dana nastavićemo s nadzorima, očekujem da kolege iz komunalne inspekcije daju doprinos, pozivam građane Srbije da poštuju mere, da pokažu odgovornost prema svojoj državi i u odnosu na vakcinaciju koja je primarna mera da dođemo do cilja, da se smanji broj obolelih i rastereti sistem zdravstvene zaštite, kaže pomoćnik ministra zdravlja.

- Krajem nedelje je godinu dana otkako je formirana radna grupa za kooridinaciju republičkih i lokalnih inspekcija i u tom duhu verujem da će lokalne inspekcije dati doprinos u svim gradovima u Srbiji - istakao je Stemenković.

Zaštitnik građana najavio je da će zatražiti odgovornost inspekcijskih službi.

- Radim profesionalno svoj posao, kao sve kolege na terenu, znam koje su mi dužnosti i očekujem da će kolege na terenu odgovoriti na sve izazove i kao prvi među jednakima kao svih 30 godina nastaviću s kolegama da radim, jer imam poverenje u sve njih - zaključio je Stamenković.

Autor:

#koronavirus

#mere