AKTUELNO

U Sloveniji je pritvoren muškarac koji se u protekla dva meseca sedam puta vakcinisao protiv korone, a kazneno će odgovarati još četvorica drugih, na čije se ime vakcinisao kako bi oni mogli da dobiju kovid potvrde.

Oni se terete zbog manipulacije pri vakcinaciji jer su zdravstvene vlasti namerno doveli u zabludu, pa su nevakcinisanima izdali kovid potvrde, prenosi POP TV.

"Onaj ko pri nadležnom državnom telu ili kod javnog beležnika lažnom izjavom dobije potvrdu koja može da posluži kao dokaz u pravnom prometu može biti kažnjen zatvorskom kaznom do tri godine", upozorila je u izjavi za javnost tim povodom policija.

Policija navodi da u slučaju da su znali za manipulaciju podacima mogu biti kažnjene i osobe koje se takvom potvrdom koriste ili su je izdale.

Policija je navela da su četvorica muškaraca koji nisu želeli da se vakcinišu angažovali osobo sa socijalnim problemima, koja se vakcinisala u različitim centrima za vakcinaciju koristeći njihovu zdravstvenu knjižicu.

Muškarac je uhapšen kada se osmi put prijavio za vakcinu i sada se nalazi u pritvoru.

"On je za ta cepljenja od druge četvorice osumnjičenih, koji su iskoristili njegove probleme i okolnosti u kojima živi, dobio nisku novčanu nagradu, a oni su ga naveli na kazneno delo, ne vodeći računa o njegovom zdravlju", navela je slovenačka policija.

Lekari nisu komentarisali koliko je opasna višestruka vakcinacija.

Prvi slučajevi sličnog lažiranja kovid statusa u Sloveniji zabeleženi su još u septembru, kada je u Ljubljani prijavljeno više slučajeva angažovanja drugih da privabe kovid potvrdu.

Obično su taj posao preuzimale osobe sa društvene margine, beskućnici ili narkomani, a dobijali su oko 150 evra za jednu primljenu dozu.