AKTUELNO

Simptom zaraze omikron sojem koji se javlja pre nego što se bolest razvije, a veoma lako se otkriva!

Poslednja mutacija korone po imenu omikron, koji se rapidno širi planetom, stigao je i u Srbiju, a stručnjaci upozoravaju na simptome bolesti koji se donekle razlikuju od onih već poznatih.

Kako ističu, postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da ste se možda zarazili mutacijom korone, ali velika je verovatnoća da ćete čuti prvi simptom pre nego što se osetite bolesnim.

Osobe koje su se zarazile omikronom prijavile su grebanje u grllu, zbog čega im se glas promenio, odnosno postao promukliji. Ako vam neko kaže da zvučite kao da ste ceo dan pevali, da vam je glas dubok i hrapav, a znate da prirodno niej takav, proverite da li ste sezarazili omikron varijantom.

Foto: Pink.rs, Pixabay.com

Za razliku od delta soja gde su oboleli imali upalu grla, kod zaraženih ovom novom mutacijom simptom je "samo" grebanje".

Prošle nedelje je izvršni direktor kompanije "DiscoveryHealth", najvećeg privatnog zdravstvenog osiguranja u Južnoj Africi, Rajan Rouč, rekao je da je to najčešći simptom sa kojim se pacijenti zaraženi omikronom suočavaju. Ovaj simptom je obično praćen zapušenjem nosa, ali i drugim uobičajenim znacima kao što su suv kašalj i bolovi u donjem delu leđa.

Ovo su uobičajeni rani znakovi upozorenja na infekciju omikron sojem:

Curenje iz nosa/začepljenostć

Glavobolja

Umor

Kijavica

Noćno znojenje

Bolovi u telu

Po studiji koju je sprovela aplikacija "ZOE Covid Symptom Study", otkriveno je da je bol u grlu među najčešće prijavljenim simptomima, kako kod vakcinisanih tako i kod nevakcinisanih osoba.