AKTUELNO

Blok "B" Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" od petka je ponovo u kovid-režimu. Time se, opet, vraćamo na scenario koji su mnogi mislili da ćemo izbeći u ovom talasu korone, jer kako se pretpostavljalo "omikron izaziva blage forme bolesti".

Ali, po zakonu velikih brojeva, sa petocifrenim brojem novoinficiranih u kontinuitetu, već gotovo pune tri nedelje, sistem je opet došao u situaciju da proširuje kapacitete za kovid.

U Ministarstvu zdravlja "Novostima" je u petak potvrđeno da će se, ako se nastavi isti tempo prijema, postepeno i drugi delovi "Mišovića" prenamenjivati za inficirane koronom. Tako bi se izbeglo, ili bar odložilo, uključivanje i drugih zdravstvenih centara u ovaj sistem, i smanjivanje kapaciteta za dijagnostiku i lečenje drugih oboljenja.

KBC "Mišović", koji je u više navrata, duže od 400 dana bio crvena zona, nije sastavio ni dva puna meseca u "redovnom režimu", od kada su početkom decembra otpušteni poslednji inficirani koronom.

- Svi smo mislili da će ostati tako u nekom dužem vremenskom periodu. Posle pet nedelja, zbog nedostatka kapaciteta u Batajnici i ostalim kovid-bolnicama, nažalost, moramo opet da vratimo zgradu Interne medicine u kovid-sistem - kaže dr Predrag Savić, zamenik direktora ove ustanove.

Pored toga što ovaj KBC sada radi u dualnom režimu, i sa kovid, i sa nekovid pacijentima na hirurgiji, urologiji, internoj medicini, delu ginekologije, organizaciju posla dodatno otežava to što je gotovo 200 sestara i lekara na bolovanju zbog infekcije koronom.

I "Batajnica" koja je već gotovo popunjena ima isti problem, pa u ispomoć dolaze medicinari iz drugih centara. Kako idemo ka vrhu ovog petog talasa, povećava se strah da bi infekcija koronom mogla da izbaci iz stroja još veći broj zdravstvenih radnika i opet da napuni bolnice do nivoa da nema mesta.

Iako se u ovom talasu hospitalizuje tek ispod jedan odsto obolelih, dok se u najezdi delta varijante u bolnice upućivalo i do 30 odsto novodijagnostikovanih, sa petocifrenim brojevima inficiranih, pritisak za prijem je veliki.

Broj inficiranih, iako je drastično veći nego u prethodnim talasima, kod nas se ipak ne uvećava progresijom kakvu ima, recimo, Nemačka koja je sa 100.000 inficiranih za 24 sata, za sedam dana izbila na 164.000 novozaraženih u danu.

Foto: Unsplash.com

Direktorka Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, dr Katarina Mijatović kaže da ustanova koju vodi dnevno pregleda 300 i 500 pacijenata od kojih su gotovo svi pozitivni.

- Simptomi su blaži, koncentrisani u gornjim disajnim putevim, a dominantni su: bol u sinusima, zapušen nos, curenje iz nosa, jak bol u grlu, kašalj iz grla i temperatura. To ukazuje da je omikron soj dominantan, da se brže širi, ali u manjem broju ima i pacijenata sa težom kliničkom slikom, kao što je upala pluća, što implicira da je prisutna i delta - kaže dr Mijatović.

Ambulante pod pritiskom

Pritisak na kovid-ambulante se ne smanjuje. Za 24 sata testirano je 34.778 ljudi, od kojih je 17.284 dobilo pozitivan nalaz. Povećava se i broj preminulih, po poslednjem preseku ih je 42 za dan. U bolnicama je 3.397 pacijenata sa kovidom, od kojih 143 na respiratorima.

Autor:

#Dragiša Mišović

#Epidemija

#koronavirus

#lekari