AKTUELNO

U skladu sa epidemiološkom situacijom će na današnjoj sednici biti doneta zvanična odluka o tome da li će mere donete usled pandemije covid-19 u Grčkoj biti ublažene ili produžene.

Kako je danas na Skai televiziji izjavio Tanos Plevris, ministar zdravlja, sa najavljenim ukidanjem mera od 1. maja, mnogo toga će biti izmenjeno u svakodnevnom životu građana Grčke, prenosi Protothema. Tom prilikom je naveo i da će nošenje maske ostati obavezno u zatvorenom prostoru barem tokom celog maja, dok će epidemiološka situacija u zemlji suditi o odlukama od juna.

Foto: Unsplash.com

- Ne znamo kada će biti ukinuta obaveza nošenja maske. Maske moraju biti nošene u zatvorenim prostorima, jer se to pokazalo kao dobra epidemiološka mera. Ono što mi govorimo jeste da će najverovatnije ceo maj važiti ova mera, a na osnovu epidemiološke situacije će biti doneta odluka o tome da li će ta mera biti ukinuta od juna – naglasio je Plevris.

Objasnio je da je plan Vlade Grčke da ublaži mere od 1. maja do 31. avgusta, što će sve precizno biti utvrđeno konkretnim protokolima nakon današnje sednice odbora.

Foto: Unsplash.com

Neke mere, naglasio je Plevris, biće suspendovane, kao što je obaveza korišćenja potvrda o vakcinaciji ili dokaz o preležanoj zarazi, koje su još uvek aktuelne na tlu Grčke.

U međuvremenu, danas se sastaje komitet eksperata, kako bi bile finalizovane mere za izlazak iz pandemije. Ukidanje mera, prema najavama, odvijaće se u dve faze u periodu od 1. maja do 31. avgusta.

Na osnovu najava, stručnjaci će izneti predloge i usaglasiti se oko toga u kojim slučajevima će biti obavezna upotreba maske i tokom celog leta, uz informaciju da će to najverovatnije važiti za supermarkete, javni prevoz, frizerske salone i apoteke.

Međutim, počev od 1. maja većina trenutno aktuelnih epidemioloških mera u Grčkoj trebalo bi da bude prošlost.