AKTUELNO

Rezultati najnovije kineske studije o efektima postkovid sindroma zabrinjavaju.

Koliko infekcija novim korona virusom može da zakomplikuje život i naruši zdravstveno stanje, pokazuju rezultati najnovije kineske studije.

Istraživači predvođeni profesorom Bin Čaom iz Kinesko-japanske bolnice prijateljstva ispitivali su 1.192 osobe prosečne starosti 57 godina koje su bile lečene od kovida-19 u gradu Vuhanu 2020. godine.

Utvrđeno je da se fizičko i mentalno zdravlje vremenom može poboljšati, bez obzira na težinu početne faze bolesti. Ali, više od polovine ispitanika prijavilo je da i posle dve godine od izlečenja ima makar jedan simptom izazvan prvobitnom infekcijom. Broj onih koji su prijavili prisustvo najmanje jednog simptoma rastao je u prvih šest meseci posle infekcije.

Ono što, međutim, zabrinjava je činjenica da pacijenti koji su preležali kovid-19 imaju lošije zdravlje u odnosu na one koji nisu bili u kontaktu sa SARS-CoV-2 virusom. Polovina ispitanika i dve godine posle izlečenja žali se na simptome poput umora i slabosti mišića (31 odsto), poteškoća sa spavanjem (31 odsto), kratkog daha, bolova u zglobovima, vrtoglavice i glavobolje.

Takođe, imaju poteškoća sa vežbanjem, anksiozni su i depresivni i češće su imali potrebu da odlaze kod lekara.

Autor:

#koronavirus