AKTUELNO

Iako smo na izmaku pandemije, od kovida se i dalje svakodnevno umire. Zato svetski priznati imunolog prof. dr Janko Nikolić Žugić kaže da bi svi imunokompromitovani pacijenti i stariji od 65 godina trebalo da prime preporučenu četvrtu dozu cepiva protiv kovida.

On je juče, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održao predavanje na temu "Akutni kovid 19 i postakutne sekvele kovid 19 bolesti: Imunološki aspekti i buduće smernice istraživanja".

- Postojeće vakcine izvesno vreme nakon davanja podižu imuni odgovor organizma, i u tom smislu jesu efikasne. Svi koji nisu imunokompromitovani i mlađi su od 65 trebalo bi da sačekaju da i u Srbiju stignu cepiva koje štite od BA.4 I BA.5 varijanti omikron soja, a ugroženi pacijenti tri meseca nakon primanja četvrte doze mogu da prime i vakcinu koja štiti od BA.4 i BA.5 soja.

Ugledni naučnik koji radi na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Arizoni i koji je 2021. godine proglašen istraživačem godine u oblasti bioloških nauka u Arizoni za rad o starenju, imunologiji i testiranju i prevenciji kovida 19, kaže da se aktuelna istraživanja o kovidu kreću u dva pravca:

- Prvi je kako se naš imunski sistem nakon nekoliko vakcina bori sa novim varijantama virusa i kako virus reaguje na imunitet kod vakcinisanih, nevakscinisanih, imunokompromitovanih". Drugi pravac je sve što se tiče dugotrajnog kovida, jer on je sada pandemija u koju ulazimo. Dakle, to nije infektivna pandemija, ali ogroman broj ljudi koji se nosi sa posledicama virusa korona je na pandemijskom nivou.

Foto: Pixabay.com

Evropska agencija za lekove (EMA) prošle nedelje je odobrila dve nove vakcine, poznatih proizvođača, "fajzer" i "moderna", koje su usmerene i protiv omikrona BA.1, dok su poboljšana cepiva za podvarijante BA.4 i BA.5 i dalje na čekanju.

Zasada, evropski zdravstveni autoriteti četvrtu dozu preporučuju uglavnom starijima od 60 godina i pacijentima sa propratnim bolestima koje bi korona mogla da pogorša. NJima će ojačana nova cepiva svakako dobro doći, imajući u vidu da su novi vidovi virusa kovida uglavnom postali otporni na osnovnu varijantu vakcina.

S druge strane, novi sojevi su daleko blaži od prvobitne forme bolesti, pa se postavlja pitanje ko će zbog toga pristati da ponovo zavrće rukave, naročito među mlađima od šest decenija.

- Za druge vakcine adaptirane na različite sojeve, kao što su podvarijante BA.4 i BA.5, trenutno su u toku ispitivanja ili će njihovo ispitivanje uskoro početi, a ako budu odobrene, još će pojačati arsenal dostupnih vakcina - naglasila je EMA.

Ova, upravo odobrena, druga generacija cepiva, koja se zovu "bivalentna", jer pokrivaju i osnovnu verziju bolesti i varijantu BA.1 zasada predstavlja novo oružje u borbi protiv kovida.

- Pozitivno mišljenje koje je izdala EMA o prve dve RNK vakcine adaptirane na varijante, važno je u zaštiti Evropljana protiv verovatnog rizika od talasa jesenjih i zimskih infekcija - saopštila je evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

Omikron i njegove podvarijante dominiraju tokom ove godine i odavno su preuzele primat nad sojevima alfa i delta. Za poslednje talase u Evropi i SAD najodgovornije su varijante BA.4 i BA.5. Ipak, upravo odobrena druga generacija cepiva i u ovim slučajevima pruža veću zaštitu od prvih, "vuhanskih" vakcina. Pre EU, dozvolu za bivalentna cepiva "fajzer" i "moderna" izdale su Velika Britanija i SAD.

IZAŠLI SMO IZ DOBA PANDEMIJE

Profesor Janko Nikolić Žugić kaže da smo praktično izašli iz pandemije kovida:

- Svaka osoba na svetu već poseduje neki nivo imuniteta protiv kovida i ne verujem da može da se desi da planeta ponovo bude "zaključana" zbog neke nove varijante. Veća verovatnoća je da kovid postane poput gripa.