AKTUELNO

Ukoliko osećate simptome poput glavobolje, umora, poremećaja pažnje i još nekih, moguće je da se radi o produženom kovidu.

Pojedini ljudi koji obole od kovida 19, ponekad nisu svesni da su imali susret upravo sa ovim virusom.

Međutim, postoji nekoliko simptoma koji je javljaju tokom, ali i posle preležane korone na koje treba da obratite pažnju, a u pitanju je takozvani "produženi kovid".

Ovaj termin označava da, iako virus više nije prisutan u organizmu, osećate njegove posledice.

1. Osećate umor

Prema istraživanju, 58 procenata onih sa sindromom produženog kovida, pati od umora

- Prisutan je čak i nakon 100 dana od prvog simptoma - pišu istraživači i dodaju:

- Simptomi koji se primećuju kod pacijenata posle kovida 19, delimično podsećaju na sindrom hroničnog umora, koji uključuje prisustvo bola, neurokognitivnog invaliditeta, kompromitovanog sna, simptoma koji ukazuju na autonomnu disfunkciju i pogoršanje globalnog stanja.

Foto: Pexels

2. Možda vas boli glava

Istraživanja su takođe pokazala da su neuropsihijatrijski simptomi uobičajeni kod produženog kovida. Glavobolja je bila drugi najprijavljeniji znak sindroma, sa 44 procenta svih anketiranih koji su to prijavili.

- Etiologija neuropsihijatrijskih simptoma kod pacijenata sa kovidom 19 je složena i višefaktorna. Oni bi mogli biti povezani sa direktnim efektom infekcije, cerebrovaskularnom bolešću (uključujući hiperkoagulaciju), fiziološkim kompromisom (hipoksijom) i neželjenim efektima lekova - navode istraživači. 

3. Možda imate poremećaj pažnje

Prema studiji, odrasli imaju dvostruki rizik od dijagnostikovanja psihijatrijskog poremećaja, nakon korone, a najčešća psihijatrijska stanja su anksiozni poremećaji, nesanica i demencija. Sve ovo može doprineti tome da se pojedinac bori sa sposobnošću obraćanja pažnje, što bi moglo da objasni zašto je poremećaj pažnje, prijavilo više od jedne četvrtine (27 procenata) ispitanika.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

4. Možda ćete imati gubitak kose

Jedna od četiri osobe je prijavio gubitak kose, kao simptom koji se javlja nakon preležanog kovida, prenosi eatthis.com. 

5. Možda imate dispneju

Otežano disanje, odnosno dispneja, nađeno je kod 24 procenta pacijenata.

Ako osetite ovaj ili bilo koji drugi simptom koji je ovde naveden, obratite se lekaru, kako biste utvrdili da li patite od produženog kovida.

#Simptomi

#koronavirus

#kovid 19

#produženi kovid