AKTUELNO

- Zaraziti se gripom i kovidom u isto vreme može da bude jako opasno.

Doktori širom sveta su u strahu od toga da će doći do udruživanja korona virusa i gripa kasnije ove godine, prenosi "The Sun".

Postoje indicije da bi porast slučajeva gripa mogao da se dogodi i dva meseca ranije nego inače, a u očekivanom porastu slučajeva korona virusa dvostruki napad bi mogao da stvori veliki broj zaraženih.

Podaci sa južne hemisfere koji često predviđaju šta će se dešavati u Evropi ukazuju na porast gripa dva meseca ranije nego što je uobičajeno. Jedna procena sugeriše da bi sezona gripa mogla da bude dvostruko veća od normalne.

Profesor zaraznih bolesti na Univerzitetu u Oksfordu, ser Piter Horbi kazao je za "Mirror" da bi do epidemije gripa moglo da dođe ranije nego što je očekivano i da se stvori "blizanac" kovida-19, što bi moglo da napravi novi pritisak na zdravstvene sisteme širom sveta.

Nikada do sada se nije desila dvostruka epidemija (gripa i kovida-19), pa profesor Simon Klark ističe zabrinutost jer bi ova jesenja sezona mogla da bude posebno loša.

- Zaraziti se gripom i kovidom može da bude jako opasno - upozorio je on.

Stručnjaci veruju da bi kovid-19 ponovo mogao da bukne jer znaci pokazuju da se virus vratio u mnoge delove sveta.

Naučnici predviđaju da sa padom temperatura i provođenjem više vremena u zatvorenim prostorijama, kao i sa povratkom učenika u škole i studenata na univerzitete može da dođe do sve većeg broja zaraženih kovidom.