AKTUELNO

Funkcija pluća je, kako nezvanično saznajemo, sve bolja. I posle zahvata lekari su Kuzmića ostavili u indukovanoj komi, u koju je zbog jakih bolova uveden još u nedelju u Kliničkom centru u Banjaluci

Operacija vilice je uspešno završena, Ognjen Kuzmić (29) sada može bez problema da diše! Za lekare je to nova potvrda da oporavak košarkaša Crvene zvezde i reprezentativca Srbije, posle teških povreda zadobijenih u nedelju u saobraćajnoj nesreći na putu Banjaluka - Prijedor, dobro napreduje i sad se već sa velikom sigurnošću isključuje mogućnost eventualnih komplikacija. Kuzmića je danas u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, kao što je bilo i planirano, operisao tim lekara, koji je vodio dr Srbislav Pajić, specijalista maksilofacijalne hirurgije u Urgentnom centru, a hirurški zahvat je trajao dva sata.

- Sanirali smo povrede lica i obe vilice - rečeno nam je nezvanično u Urgentom centru. - S obzirom na teške maksilofacijalne povrede koje je košarkaš zadobio u saobraćajnoj nesreći, zbog kojih nije mogao normalno da diše,bila je to jedna od zahtevnijih operacija, ali prošla je bez komplikacija.

Kako nezvanično saznajemo, Kuzmić je tokom i posle operacije hemodinamski stabilan, što znači da su svi vitalni parametri u granicama normale. Kuzmić je danas po podne, prema nezvaničnim informacijama iz UC, još bio intubiran. Tubus omogućava prolaz vazduha do pluća, i u redovnim okolnostima se uklanja kada se pacijent propbudi iz anestezije. Kod Kuzmića je, ipak, specifično to što je u komi. Kuzmiću je problem sa disanjem pravila polomljena gornja vilica. Ona je danashirurškom intervencijom "povezana" i vraćena na svoje prorodno mesto, a sanirane su i druge povrede lica.

Zdravstveno stanje Kuzmića, koji je u Urgentnom centru od nedelje, kada je posle hitne dijagnostike i mera lečenja u Kliničkom centru u Banjaluci, gde mu je ukazana prva medicinska pomoć posle nesreće, avionom prebačen u Beograd, lekari sada ocenjuju kao stabilno. Oporavak će potrajati, lekarski tim "zadužen" za Kuzmića ima plan daljeg lečenja, ali ne otkrivaju detalje.

Funkcija pluća je, kako nezvanično saznajemo, sve bolja. I posle zahvata lekari su Kuzmića ostavili u indukovanoj komi, u koju je zbog jakih bolova uveden još u nedelju u Kliničkom centru u Banjaluci, kako bi mladi košarkaš lakše podneo postoperativne tegobe.

ZVEZDA: OTKLONjENE TEŠKE POVREDE

CRVENA zvezda je u stalnom kontaktu sa lekarima Urgentnog centra koji vode brigu o Kuzmiću i koji su ga operisali. U saopštenju crveno-beli se, između ostalog, kaže:

- Operacija Ognjena Kuzmića, koju je obavio tim lekara Urgentnog centra, završena je uspešno. Ovim hirurškim zahvatom otklonjene su teške maksilofacijalne povrede koje je Ognjen zadobio u saobraćajnoj nesreći.

Ognjen je i dalje stabilno. Nalazi se u indukovanoj komi, a njegovo lečenje i oporavak u skladu su sa planovima lekarskog tima koji vodi brigu o njemu. Zvezda će nastaviti blagovremeno da obaveštava javnost o zdravstvenom stanju našeg košarkaša.

#Košarka

'