AKTUELNO

"Orlovi" su igrali poslednju utakmicu na "Akropolis kupu" u Atini i pobedili rezultatom 85:80.

Košarkaška reprezentacija Srbije igrala je poslednju utakmicu na "Akropolis kupu" u Atini igra protiv domaćina Grčke.

"Orlovi" su takmičenje na trodnevnom turniru počeli trijumfom protiv Turske (87:72), da bi potom ubedljivo nadigrali Italiju (96:64).

Grčka je takođe zabeležila dva sigurna trijumfa protiv Turske (84:70) i Italije (83:63) i želi da nastavi niz pobeda.

PRVA ČETVRTINA

Utakmica je počela. Najveća pažnja je, očekivano posvećena Janisu Adetokunbu. Na startu ga srpski igrači uglavnom udvajaju. Kzanio je taj višak Kalates pogođenom trojkom, na šta Bjelica nije uspeo da odgovori, ali jeste Bogdanović uz zvuk sirene (3:3).

Simonović je bio polovčan sa penala, Bjelica je postigao još jednu trojku za srpski tim, a Kalates je došao do novih lakih poena. Kalates je zatim pokušao da nabaci loptu Janisu za zakucavanje, ali je Jović to sprečio faulom. Jović je napravio grešku u napadu prilikom dodavanja, da bi Janis zatim poentirao pod faulom, ali je promašio dodatno slobodno bacanje. Đorđević je ljut zbog nepotrebnog faula. Na polovini prve deonice domaćin vodi (12:10).

Traži Đorđević pravo rešenje za igru u reketu, Marjanović je zamenio Milutinova. Janis je nastavio da pravi probleme srpskim igračima, iznudio je novi faul i bio polovičan sa penala. Janisovi novi poeni sa penala, ponovo samo jedno pogađa. Problemi u urganizaciji igre Srbije se nastavljaju, ređaju se izgubljene lopte (16:13).

Nastavljaju se problemi kada je saradnja plejmejkera i centara u srpskom timu u pitanju. Grci su u potpunosti "zaključali" reket. Ipak, pored svega toga Srbija ima minimalni zaostatak posle prvih 10 minuta (19:17).

DRUGA ČETVRTINA

Grčka započinje drugu četvrtinu serijom 6:0. Đorđević odmah reaguje tajm-autom (25:17). posle početne serije domaćina, Srbija ne upseva da pronađe put do koša. Oko četiri minuta nisu postigli koš. Đorđević rešenje u reketu traži uvođenjem Raduljice na poziciju "pet", ali on odmah dobija blokadu od Papajanisa. Bogdanović sa penala prekida "prazan hod" (25:19).

Srbija je imala napad, Atinau je posle prolaska kroz blok Milutinova ostao da leži na parketu. Sa bolnom grimasom je otišao na klupu, posle čega su ga saigrači odneli do svlačionice u suzama. Prema njegovoj reakciji deluje da je pobeda ozbiljnije prirode. Konačno lopta dolazi do centara, a Milutinov snažno zakucava (31:25).

Serija sjajnih poteza i saradnje bekovske linije i centara. Milutinov postiže četiri uzastopna poena lako na obruču. Pokušali su srpski igrači to još jednom, Gudurić je pronašao Milutinova ponovo, ali je lopta izašla iz koša, pa su usledili koraci srpskog centra. Na poluvremenu Grci imaju vođstvo (38:31).

TREĆA ČETVRTINA

Znatno bolji početak Srbije u drugom poluvremenu. Milutinov se razigrao i došao do dvocifrenog učinka na meču (38:35).

Birčević je napravio nesportsku ličnu na Janisu, on je bio polovičan, ali je Burusis kaznio to trojkom. Milutinov je zatim dobio "rampu" od Janisa i ostao je da se buni. Jović je odigrao odličnu odbranu, ali su sudije pokazale da je napravio faul. Dodavanje Micića za Milutinova nije uspelo. Birčević se postavio u odbrani, Addetokunbo je poentirao, a sudije su pokazale da se kretao u odbrani i da je faul i dodatno bacanje za MVP-ja NBA lige. Birčević je potom zamenjen, jer je ušao u raspravu sa sudijama, zamenio ga je Bjelica. Janis je pogodio i doneo dvocifreno vođstvo domaćinu (45:35).

Srpski igrači su sve više nervozni zbog suđenja. Bogdanović pogađa trojku, Janis uzvraća, da bi mu Bogdan zatim ukrao "živu" loptu i pronašao Bjelicu koji daje novu trojku. Bjelica zatim pogađa posle prodora i pravi mini-seriju od 5:0 na polovini trećeg kvartala. (48:43).

Janis je fenomenalnom blokadom podigao publiku na noge, ali je Bogdanović uzvratio "rampom" na njegovom bratu Tanasisu, a onda pogodio dva penala posle faula upravo Janisa. Sjajna odbrana "orlova"; pa laki poeni Simonovića (51:47).

Simonović je napravio faul u odbrani, da bi potom zbog protesta dobio i tehničku, a Burusis je sve to kaznio. Micić je uzvratio trojkom na drugoj strani. Raduljica je potom fauliran pod košem, nije pogodio, ali jeste realizovao oba slobodna bacanja (54:52).

Tanasis pogađa trojku, Gudurić dobija "rampu" na prodoru, a posle promašaja Koniarisa Janis dolazi do nove blokade, ovog puta na Miciću. To je osma blokada domaćina, naspram jedne koliko ima Srbija. Pred poslednjih 10 minuta Grčka vodi - 57:52.

ČETVRTA ČETVRTINA

Poslednja deonica je počela poenima Printezisa. Simonović posle više od tri minuta "praznog hoda" srpskog tima prekida to trojkom. Janis zatim postiže svoje nove poene (61:55).

Ređali su se promašaji na obe strane terena, Bogdanović je u svemu tome dobio i udarac u lice od strane Vasilopulosa. Jović je promašio torjku, Bjelica se izborio za novi napad, a onda sebe nagradio polaganjem na pet minuta pre kraja (61:59).

Tandem iz Sakramenta Bogdanović/Bjelica pravi seriju kojom dovodi Srbiju u vođstvo, Grci reaguju tajm-autom (63:64).

Sjajna igra u odbrani Srbije je nagrađena trojkom Bogdanovića, ukupno deveti dalekometni hitac "orlova" iz 23 pokušaja. Gudurić je ukrao loptu, krenuo u kontru, Janis ga je stigao i blokirao, mada je prema usporenim snimcima delovalo da je blokada kasnila, što je i Marko pokušao da objasni sudijama, ali bezuspešno. Kalates je bio polovičan sa penala, a Milutinov potom sjajnu asistenciju Bjelice završio zakucavanjem (64:69).

Bjelica pogađa trojku sa NBA razdaljine, ali Larencakis odmah vraća. Đorđević reaguje tajm-autom (69:72).

PRVI PRODUŽETAK

Prvi produžetak je počeo poenima Guduriać sa linije penala. Kalates je na to uzvratio trojkom, a Bogdanović je uzvratio istom merom (75:77)

Tanasis ostaje sam i promašuje za tri, Bjelica to kažnjava trojkom, a onda i Janis ne uspeva da pogodi za tri. Jović je propustio priliku da to kazni, kasnila je odbrana, a Larencakis je lagano položio loptu u koš. Đorđević se ljuti, a Grci su prišli na dva minuta pre kraja produžetka (77:80).

#Košarka

'