AKTUELNO

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Makabi u 28. kolu Evrolige rezultatom 92:78.

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su podvig u 28. kolu Evrolige savladavši u Beogradu Makabi iz Tel Aviva sa 92:76 i, fantastičnim šuterskim izdanjem, napravili korak koji bi mogao da ozvaniči početak juriša ka plasmanu u četvrtfinale elitnog nadmetanja. Od te željene osme pozicije - dele ih samo dva trijumfa.

Da bi se pobedio bolji od sebe, mora se najpre biti - bolji od sebe. Znaju svi kojima su crveno-beli u srcu da je tim koji je okupljen na Malom Kalemegdanu kadar za visoke domete, ali je ubitačan ritam, ponekad sa četiri meča u osam dana, kao što će sada biti slučaj, ostavljao posledice. Otuda oni silni usponi i bolni padovi, mečevi "na jednu loptu" - koju su pripadali rivalima, ali i konstantno ponavljanje trenera Dragana Šakote da je, upravo zbog "ređanja svega kao na traci", sve moguće.

Foto: Beta/Branislav Božić

Foto: Beta/Branislav Božić

A naročito je to postalo jasno kada je u razmaku od samo tri minuta Bili Beron u prvoj četvrtini dao tri trojke, nedugo zatim i četvrtu, da bi dalekometni pogoci Lazića i Gista doneli Zvezdi 23:14, što je stratega gostiju Janisa Sferopulosa nateralo da već u sedmom minutu zatraži tajmaut. Ali, iako su njegovi izabranici i sami solidno šutirali, naročito pod košem (sa preko 70% uspešnosti u prvom poluvremenu), rešenja za nadahnutu igru Zvezde nije bilo ni izbliza.

Foto: Beta/Branislav Božić

Jer, Šakotini izabranici su posle Beronovih 16 poena u uvodnoj deonici, u kojoj je pogodio sva četiri šuta sa distance, zaigrali nestvarno dobru odbranu. Bilo da ih je napadao najveća mlada nada "ponosa Izraela", Deni Avdija, bilo nekadašnji veliki NBA as, Amari Stodemajer, crveno-beli su igrali kao u transu. Da, grešilo se, kao kada je Kevin Panter promašio zicer posle "krađe", pa umesto da bude +10 u 15. minutu, odmah posle njegovog kiksa trojka Džeksona je smanjila Zvezdino vođstvo na 38:33, ali - zaustavljanja nije bilo.

Foto: Beta/Branislav Božić

Panter je poveo naredni talas odličnih napada domaćih, a skoro 8.000 navijača u Areni posle toga je uživalo u borbenosti Vladimira Štimca, ukupno deset trojki iz 14 pokušaja iz prvog poluvremena, te narastajućoj nervozi gostiju kada je počela treća deonica. Kvinsi Ejsi je šutirao reklamu u besu zbog izmene, Hanter dao auto-koš kod slobodnog bacanja Gista, pa su beogradski navijači slavili odlazak na +16 u 25. minutu, što je delovalo kao nemoguća misija, imajući u vidu da je Makabi stigao kao jedno od najprijatnijih iznenađenja Evrolige, a petoplasirani na tabeli.

Foto: Beta/Branislav Božić

Foto: Beta/Branislav Božić

Crvena zvezda je odbranom koja se graničila sa snovima navijača potpuno izluđivala slavnog rivala, koji je nakon 8/16 trojke šutirao 1/9 u trećoj deonici, u kojoj je domaćin odlazio i na +22 (77:55). Onaj toliko željeni crveno-beli sklad, između aktera na terenu i onih na tribinama, pretvorio se u opšte uživanje, ako se izuzme nekoliko desetina gostujući navijača koji su, prilično zbunjeni, gledali šta se dešava sa klubom čija je publika svojevremeno dočekala Zvezdu transaprentom: "Mi smo Makabi, a ko ste j*** vi?!".

"E, ovo je Zvezda", glasio je odgovor. Ali i poruka svim narednim rivalima.

#KK Crvena zvezda

#Košarka

#Makabi

'