AKTUELNO

Virus korona je toliko udario i blokirao timski sport da sve vlade sveta, uprkos ublažavanju mera, nemaju ideju kako bi mogle da ga vrate u pogon.

Pokušava se nešto na mišiće izdejstvovati, ali razvoj situacije i bezbednosti ospori svaku ideju i pomeri svaki unapred predviđen datum za povratak na teren. Nije ovo situacija samo u evropskom fudbalu, nego i u košarci (s tim gore što se ona igra u zatvorenom prostoru). 

Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu, svestan komplikovanog trenutka u kom se odluke donose i vremena za spas sezone koje ističe, rekao je u razgovoru za ruski Sports.ru da su klubovi pretrpeli finansijske poteškoće i da je svima u interesu da se takmičenje nastavi, ali sve zavisi od mnogo faktora koji moraju da se usaglase. 

"Teško je dati neke objektivne procene, jer sve zavisi koliko će dugo pandemija blokirati Evropu. Od 12. marta mi smo morali da suspendujemo sva takmičenja, ali razmišljamo o nastavku. Na poslednjem sastanku pre šest dana razgovarali smo o mogućim problemima sa transportom, zatvorenim granicama, ali smo se usaglasili na koji način bi takmičenje moglo da se nastavi. Klubovi, Liga i svi partneri su već osetili određene posledice pandemije, kao svi na svetu. Da li ćemo moći da nastavimo i da li će navijači biti na tribinama na jesen? Mnogo je tu faktora od kojih zavise odgovori", rekao je Bertomeu za ruski portal.

Mnogi već godinama unazad govore da se Evroliga sve više trudi da se ugleda na NBA ligu u svim poslovnim aspektima, pa je dobro pitanje da li je baš sa takvog aspekta neophodno spasiti aktuelnu sezonu.

"Evroliga zaista pokušava da bude kao NBA. Prihodi dolaze iz svih krajeva sveta, a klubovi sa ogromnim budžetima su uradili mnogo da se tamo nađu. Zbog toga su finansije veoma važne, ali nije fer i korektno da se odluka o nastavku zasniva isključivo na novcu. Pre dve nedelje sam rekao da nećemo dovesti u opasnost zdravlje naših igrača, trenera i sudija, kao i navijača, zaposlenih u dvoranama i stanovnika uopšte. Ako nam nadležni organi dozvole da igramo, daćemo sve od sebe da sačuvamo zdravlje svih učesnika i okončamo sezonu. Ne samo zbog toga što imamo obaveze prema sponzorima, već i prema navijačima. Zbog njih postojimo. U dvoranama ove sezone nikada nije bilo više ljudi".

Međutim, nisu svi zadovoljni. Ima igrača koji su se pobunili zbog smanjenja plate. Jedan od takvih je i Majk Džejms.

"Iako su neki igrači javno izrazili nezadovoljstvo zbog promene ugovora, većina je prihvatila sve bez pogovora. Skoro 300 igrača nastupa u Evroligi. Želim da im zahvalim što su razumeli situaciju, ne samo u Ligi, već i u društvu. Znali su da igraju ključnu ulogu u svemu. Međutim, smanjenje prihoda neće dovesti do rešavanja problema, ali će imati pozitivan uticaj na situaciju u klubovima. Dogovor koji je postignut predstavlja samo minimum ispod kog se ne može ići i daje garanciju da će ugovori biti poštovani".

Mnogi igrači i treneri su već istakli nezadovoljstvo činjenicom da se planira nastavak sezone u jeku pandemije. Bertomeu kaže da ih razume u potpunosti.

"Ako pogledate aktuelnu situaciju, jasno je zbog čega tako misle. Trenutno nema dovoljno dobre podloge za nastavak sezone, zato smo i rekli da će se utakmice igrati samo ako budemo mogli da obezbedimo adekvatne uslove. Naravno, ovo smo diskutovali i sa Unijom košarkaša, jer bi ugovori morali da važe do kraja jula, ako bi se sezona nastavila. Ono što je važno jeste da su svi pristali da se sezona prekine, ako uslova ne bude. Ali dok postoji nada, imamo obavezu da uradimo sve da se ona nastavi".

Postavlja se logično pitanje da li će doći do određenih promena u Evroligi u sezoni koja dolazi.

"Teško je sada precizirati kakve će se promene desiti, ali biće ih. Svi biznisi širom sveta moraće da preurede način poslovanja, a mi se nadamo da ćemo nakon toga postati još bolji. Moraćemo da vodimo računa da svi, počev od igrača i trenera, pa do Lige budu zadovoljni".

A Bertomeu kaže da je samouveren, pre svega zbog onoga pokazanog tokom ove pandemije, da će Evroliga uspeti da se vrati na pravi put.

"Takmičenje je obaralo rekorde po poseti, broju gledalaca ispred malih ekrana, interakciji na društvenim mrežama. Sve to pokazuje da smo na dobrom putu. Ova situacija je pokazala koliko je navijačima neophodna pažnja klubova, igrača i trenera. Oni su nas podržavali, a sada je došlo vreme da im vratimo na isti način. Vlasnici klubova, pa i igrači i bivše legende su u ovim teškim momentima donirali velike sume novca za pomoć i učinili nas ponosnim što smo deo iste porodice", zaključuje Bertomeu.

#Evroliga

<
'