AKTUELNO

Harao je u NBA, a njegova prerana smrt bila je velika tragedija.

NBA je izbacila listu 75 najboljih košarkaša u istoriji, a nije malo iznenađenje bilo to što na njoj nema MVP-a iz prošle sezone Nikole Jokića.

Nije bilo ni srpskih NBA zvezda poput Vlade Divca i Predraga Stojakovića kojima su Sakramento Kingsi povukli dresove, ali se jedan Srbin ipak našao tu.

To je Pit Maravič, čovek koji je 1977. godine, kada još uvek nije bilo linije za tri poena u NBA uspeo da ubaci 68 poena u duelu sa Njujork Niksima. On je u NBA igrao 10 sezona, od toga je u pet godina bio Ol Star, a te 1977. godine je sa prosečnih 24,2 poena po meču bio najbolji strelac lige.

Rođen je u Pensilvaniji, a roditelji su mu poreklon iz Drežnice kod Ogulina u današnjoj Hrvatskoj, Pouzdano se zna da nije zaboravio korene, pošto je čuveni američki trener i košarkaš hrvatskog porekla Rudi Tomjanovič to odavno otkrio. Naime Maravič ga je jednom pitao da li je Srbin ili Hrvat, a kada je Tomjanovič rekao da je Hrvat Pit mu je rekao da onda ne želi kontakt sa njim. Ipak, kasnije su postali prijatelji.

Maravič je ljubav prema košarci nasledio od oca Petra, poznatijeg kao Pres Maravič, koji je bio trener univerziteta Klemson i LSU. Još na koledžu je Pit dobio nadimak "Pistol Pit" zbog svog stava dok dribla koji je podsećao na revolveraše, ali i zbog rafalne paljbe šuteva koje je pogađao.

Na LSU je znao da postigne i po 50 poena, a Atlanta ga je draftovala kao trećeg pika na draftu. Odmah je postao neverovatan strelac, a u sezoni 1973/74 je sa 27,7 poena po meču bio drugi strelac lige.

Kasnije je prešao u novoformirani Nju Orleans Džez (kasnije preseljen u Jutu) gde je bio zvezda tima, ali nikada sa njima nije ušao u plejof.

Nažalost, posle karijere nije dugo poživeo jer je 5. januara 1988. godine umro posle košarkaške utakmice. Igrao je sa prijateljima, a kasnije je otkriveno da je imao nelečenu bolest srca i da je zbog toga preminuo.

Niko sa ovih prostora nažalost nije mogao da uživa u njegovim majstorijama, pošto u doba kada je igrao NBA nije prenošen u Jugoslaviji, a nedavno je dobio počast i u Beogradu je jedna ulica dobila njegovo ime.

#Pit Maravić