AKTUELNO

Legendarni košarkaš i trener Zoran Sretenović preminuo je danas u Beogradu u 58. godini.

Sretenović je tokom karijere nosio i dres Partizana, pa su se crno-beli oprostili od legende na svom sajtu.

"Nekadašnji reprezentativac SFR i SR Jugoslavije, bivši košarkaš Partizana i osvajač nacionalnog kupa 1994. godine u crno-belom dresu, dvostruki šampion Evrope iz 1991. i 1995. godine sa reprezentacijom Jugoslavije i trostruki uzastopni šampion Evrope sa nekadašnjom Jugoplastikom, Zoran Sretenović, preminuo je danas u Beogradu. Velikan srpske i jugoslovenske košarke, doživeo je ovog popodneva U Beogradu srčani udar od kojeg je ubrzo i preminuo.

Zoran Sretenović je rođen 5. avgusta 1964. godine u Beogradu. Svoju profesionalnu karijeru, počeo je u Crvenoj zvezdi, odakle je prešao u Jugoplastiku (kasnije POP 84) sa kojom je osvojio tri titule šampiona Evrope. Nakon Jugoplastike, Sretenović je igrao još i za Bamberg, Antib, Partizan, Borovicu iz Rume, Crvenu zvezdu, beogradski Radnički i Stal iz Ostrova, gde je i završio karijeru. Noseći dres Partizana, Zoran Sretenović je 1994. godine osvojio Kup SR Jugoslavije, kada su crno-beli u velikom finalu savladali Crvenu zvezdu sa 104:102.U dresu reprezentacije SFR Jugoslavije, Zoran Sretenović je bio deo „plavog tima“ koji je 1991. suvereno došao do titule šampiona Evrope u Rimu. Četiri godine kasnije, Sretenović je nosio dres SR Jugoslavije sa brojem sedam u pohodu na evropsko zlato iz Atine 1995.

Po završetku igračke karijere, Zoran Sretenović je radio kao trener u podgoričkoj Budućnosti, zatim Hemofarmu, Železničaru iz Inđije dva puta, Igokee, Vojvodine, Polfarma iz Gdanjska, AZS-a i Stala iz Ostrova.

U svojoj bogatoj karijeri, Sretenović je tri puta bio klupski prvak Evrope, dva puta prvak Starog kontinenta sa reprezentacijama SFR Jugoslavije i SR Jugoslavije, četvorostruki klupski prvak stare Jugoslavije, dvostruki osvajač kupa SFRJ, pobednik Kupa Nemačke i pobednik Kupa SR Jugoslavije.

KK Partizan NIS izražava saučešće porodici, prijateljima i svim klubovima u kojima je Zoran Sretenović igrao ili radio kao trener."