AKTUELNO

Košarkaš Filadelfije Seventisikersa, Džoel Embid na putu je da zaigra za jednu evropsku reprezentaciju.

I to Francuske.

Renomirani portal Radio Monte Karlo (RMC) plasirao je informaciju koja je odjeknula širom košarkaške planete. Prema poslednjoj informaciji, Embid je pokrenuo postupak za dobijanje francuskog državljanstva.

Gorostasni centar rođen je u Kamerunu, ali nikada nije zaigrao za tu reprezentaciju. RMC navodi takođe i da Embid ima familiju u Francuskoj, tako da bi koreni i rodbinske veze mogle da budu prečica ka osiguravanju državljanstva.

Jedan naturalizovani igrač u reprezentaciji je maksimum koji je dozvoljen od prema FIBA regulativama. Francuska je jedna od retkih nacionalnih selekcija koja nikada nije posegla za ovom opcijom, uz Srbiju i Litvaniju. Zbog brojnih kolonija koje je imala tokom istorije veliki broj igrača je u prošlosti dobijao francuske papire. Očekuje se da 218 centimetara visoka "petica", koja odgovara sjajno i u ulozi krilnog centra uskoro oformi monsturozan tandem sa dugogodišnjim ratnikom trikolora Rudijem Goberom.

Veruje se da je dogovor dveju strana postignut i da će do juna meseca ove godine Embid obući dres Francuske. Očekuje se da će otići na leto u Pariz kako bi finalizovao sve neophodne preduslove i uskoro se stavio na raspolaganje selektoru Vensanu Koleu.

Podsetimo, Embid je, uz Nikolu Jokića i Janisa Adetkoumboa, ostao u trci za MVP nagradu u NBA ligi.

Autor: