AKTUELNO

Anadolu Efes je, predvođen Vasilijem Micićem koji je postigao 23 poena, po drugi put u nizu osvojio Evroligu, ovoga puta pobedivši u finalu održanom u Beogradu Real Madrid sa 58:57.

A nije se baš činilo da će to biti slučaj kada je klub iz Španije vodio sa devet razlike...

No, krenimo redom.

Visoka startna postava Madriđana (Abalde, Hanga, Dek, Jabusele i Tavares) vrlo brzo je počela da dominira u oba reketa, pa je Ergin Ataman, strateg branioca trona, već od starta morao da se snalazi tražeći rešenja "na klupi" jer početna petorka (Larkin, Micić, Moerman, Anderson i Plajs) nije uspevala da odgovori na "unutrašnju igru" rivala.

Real, međutim, nije uspevao da tu napadačku dominaciju, uz vrlo dobar nastup u odbrani, kruniše većim vođstvo od šest razlike, i to kratkotrajnim.

Foto: Tanjug AP/Darko Vojinovic

Razlog za to je bio očajan šut madridskog tima sa distance, 0/8, pa su igrači turskog kluba, predvođeni najpre Vasilijem Micićem, a onda i Šejnom Larkinom, početkom druge deonice u dva navrata, kratkotrajno, preuzimali vođstvo.

Ipak, veliki nalet Reala koji je potom usledio, vratio je njemu prednost, i to dok se publika prilično nervirala zbog revije dalekometnih promašaja (do velikog predaha, Madriđani su štirali 3/15, a njihovi suparnici 3/12).

Ekipa trenera Pabla Lasa, koji je do ovog meča vodio sa 18:8 u pobedama protiv Larkina, naročito je dominirala sredinom treće deonice, kada je otišla na devet razlike, ali su se Micić, pa Larkin, a onda i Tibor Plajs pobrinuli za preokret.

Foto: Tanjug AP/Darko Vojinovic

Anadolu Efes je koristio očajno šutersko izdanje Reala prilikom pokušaja da postigne tri poena, pa kada je šesti put dalekometni šut promašio Jabusele, za madridskih 5/31 do 36. minuta, Vasilije Micić je uzeo stvari u svoje ruke. Tek tada je izveo prvu asistenciju na meču, a druga, odmah potom, takođe za Plajsa, i to njegovo alej-up zakucavanje, turski klub je poveo sa 50:53.

Usledila je drama u završna dva minuta. Prvo trojka Argentinca Deka za izjednačenje, pa Micićeva četvrta na meču za novi odlazak Efesa na +3. Borba na svakom delu terena donosila je potom i snažne duele (ne baš guranja koja su umalo dovela do tuče Andersona i Poarijea na kraju treće deonice), a činilo se da je sve rešio jedan ofanzivan skok.

Foto: Tanjug AP/Darko Vojinovic

Naime, pri vođstvo Efesa od jedan razlike, 65 sekundi pre kraja Singlton je uhvatio loptu posle promašene trojke Larkina, a onda je Micić silovito krenuo ka košu rivala. Nije bio precizan, ali je Tibor Plajs bio na pravom mestu i doneo +3 braniocu titule.

Real je potom prišao na poen zaostatka košem iskusnog LJulja, a potom je Efes zadržao loptu do kraja i, uz veliku borbu u suparničkom reketu, onemogućio Madriđanima akciju za pobedu.

Vasilije Micić je bio najefikasniji akter finala, postigao je 23 poena (šut za dva 4/8, za tri 4/7), uz po dva skoka i asistencije, te četiri izgubljene lopte. Plajs je pomogao sa 19 poena, Larkin sa 10, a u Realu su se istakli Tavares sa 14 i LJulj sa devet.