AKTUELNO

Nova selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković rekla je danas da njen povratak na klupu nacionalne selekcije nije hir i dodala je pred ekipom veliki rad kako bi se ostvario što bolji rezultat na Evropskom prvenstvu 2019. godine.

- Želim da vam kažem da moje prisustvo moj povratak ovde nije nikakav hir. Moja odluka da preuzmem reprezentaciju nije doneta nakon dubokog razmišljanja. Ja bih to nazvala osećajem... To je moj dužnost da uradim u ovom trenutku. Dužnost prema Srbiji, gradu mom Beogradu, dužnost ka Karađorđevoj zvezdi koju sam dobila, dužnost prema Košarkaškom savezu - rekla je Maljković novinarima u Beogradu.

Maljković je već od 2011. do 2017. godine bila selektorka, ali je na početku prethodne podnela ostavku zbog, kako je navela, umora. Godinu dana kasnije ona se vraća na kormilo reprezentacije koju će 2019. godine predvoditi na Evropskom prvenstvu u Srbiji i Letoniji.

- Veliku zahvalnost dugujem Saši (Predragu Daniloviću) tog 3. januara pre godinu dana kada sam podnosila ostavku. To razumevanje je veoma važno u ovoj saradnji. Nisam očekivala poziv sada kada je došao u Istanbul, niti sam razmišljala da ponovo vodim... Jednostavno njegov tajming je bio jako dobar i u dve reči smo se razumeli kada je potrebno. Mnogo više sam razmišljala i noću nisam spavala kada je trebalo da donesem odluku da napustim reprezentaciju - rekla je ona.

Ona je sa 2015. predvodila žensku košarkašku reprezentaciju do zlatne medalje na Evroprskom prvenstvu, a godinu dana kasnije je na Olimpijskim igrama s nacionalnom selekcijom osvojila bronzano odličje.

Foto: Tanjug

- Malo ljudi bi donelo odluku da se vrati na mesto velikih uspeha. Svesna sam da ako se ne ponove rezultati, neće me se mnogi sećati. Nisam ja bitna i šta će biti s mojim imidžom. Ukoliko sam ja ta koja treba srpskoj košarci, ja sam tu i uradiću najbolje što mogu svoj posao. Nadam se da ćemo opet obradovati naciju, ali treba biti realan... Videli smo kakve su bile kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, nismo se proslavili. Period je Evropsko prvenstva je najvažniji sada - rekla je Maljković.

Srbija će naredne godine biti domaćin Evropskog prvenstva 2019. godine, zajedno s Letonijom.

- Ispred nas je prva zvanična utakmica tek za godinu i po dana. Ono što je najvažnije je da se javnost informišemo o svemu. Kakva je situacija i šta nas očekuje, a ne da pitaju tada šta su nam ambicije. Već sam predočila šta nas sve očekuje. Sledi period teškog rada. Ne treba pominjati maksimum koji svi treba da damo - kazala je ona.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović rekao je da veoma srećan što se Marina Maljković vratila na mesto selektora.

Potpredsednica KSS Ana Joković dodala je da organizacija EP 2019. značila da Srbiju mora da predvodio "najbolji i najtrofejniji trener".

- Svi dobre znate da smo domaćini EP 2019. To je automatski značilo da mora da nas vodi na najbolji najtrofejniji trener, a to je Marina Maljković. Ne učestvujemo na SP, ali imamo akcije već od februara, kada će biti okupljanje, a nastavljamo tokom leta u Kini, te novembru - rekla je ona.

#Košarka

#Marina Maljković

'