AKTUELNO

Svi mi želimo da imamo lep ten i zadržimo elastičnost i mladolikost kože što duže. Dešava se da čak i kada mislimo da sve radimo kako treba, ipak primetimo pojavu novih bubuljica, mitisera ili akni. Istina je da postoji mnogo načina na koje svakodnevno uništavamo kožu lica i vrata, a da toga nismo ni svesni.

Ovih 7 navika dokazano utiču na kvalitet teksture vašeg tena:

Ne postoji magično rešenje za manje pore, ali postoje proizvodi koji ih mogu učiniti manje vidljivim. Sa jedne strane, veliki broj dermatologa savetuje upotrebu retinoida kao deo rutine nege, pre nego što odete na spavanje.

Retinol je oblik vitamina A i može povećati razvoj ćelija kože, njenu elastičnost i uticati na teksturu. Preskakanje upotrebe proizvoda koji sadrže retinol može otežati vašoj koži i povećati pojavu masnih čepova.

Sigurni smo da ste već čuli ili pročitali da su telefoni pokretne “wc – šolje”, odnosno, da se na njima nalazi više bakterija nego što ih ima u vašem celom kupatilu. Jasno vam je onda šta to radi vašoj koži.

Naši telefoni ponašaju se poput magneta, skupljajući šminku, prirodna ulja sa ruku i lica ali i sve toksine iz okoline.

Svaki put kad držimo telefon pored lica, nanosimo ove klice na kožu, što može prouzrokovati začepljenje pora i pojavu novih bubuljica.

Na prvom mestu, sunce dehidrira vašu kožu i čini da lojne žlezde rade i više nego što treba, samim tim, pore izgledaju veće.

Foto: Unsplash.com

Preplanulost može privremeno maskirati pore i učiniti da izgledaju manje, ali dugoročno će učiniti upravo suprotno.

Ne samo što će se pore povećati, već će višak ulja dodatno začepiti kožu i pogoršati mitesere.

Takođe, trebalo bi da poslušate dermatologe i koristite kreme za zaštitu od sunca svaki dan, čak i tokom zimskog perioda i tmurnih dana, piše objektiv.rs.

Sa jedne strane, poslednjih godina se vode debate da li je upotreba tonera potrebna ili ne.

Stručnjaci ističu da su pore koje začepljene uljem i nečistoćama, mogu ostati trajno proširene, a sa druge strane, čak ni čišćenjem ih nećetesvesti na minimum. Ukoliko ih ne čistite, možete oslabiti zidove pora. Upravo iz tog razloga, toner pruža svakodnevi “piling” i pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i nečistoća.

Preskakanje tonera znači da ne dozvoljavate koži da se prirodno i brzo ljušti.

Čak i ako se pridržavate stroge rutine nege kože, neke vaše lenje navike i dalje mogu da izazovu začepljenje pora. Svaki put kada koristite četke i sunđere za šminkanje, oni sakupljaju ulje, prašinu, mrtvu kožu i ostatke šminke.

Ako ih redovno ne čistite, ovi alati mogu ponovo taložiti te supstance na vaše lice, začepljujući pore.

Pravilno čišćenje alata za lepotu može smanjiti prenos viška bakterija na vaše lice i sprečiti pojavljivanje akni i bubuljica.

Ulje može biti sjajno za vašu kožu i kosu ali ne ako ga koristite svakodnevno. U suprotnom, ulje će zapušiti vaše pore.

Mesta sa začepljenim porama su uglavnom linija kose, čela, bočne strane lilca i vrata. Čak i ako vaša koža nije sklona aknama, proizvodi za negu kose mogu prouzrokovati izbijanje bubuljica.

Vodootporne formule često sadrže gomilu silikona. Ovaj teški sastojak, može vam začepiti pore, ne dozvoljavajući vašoj koži da diše.

Svakodnevno korišćenje vodootporne šminke se ne preporučuje, jer može pogoršati kožu sklonu aknama i teže se uklanja.

#Koža

#Lepota

#lice