AKTUELNO

Moguće je da vam kosa izgleda masnije ako ste je oprali neposredno pre spavanja, iako nije masna, kažu stručnjaci.

Zapravo, nedostaje joj volumen, a onda deluje masnije. Naime, tokom spavanja kosa je pritisnuta na jastuk, a s obzirom na to da je malo vlažna od pranja, spljoštiće se više nego da osušila normalno do kraja.

Postoji još jedan razlog zašto je bolje ne prati kosu pre odlaska na spavanje. Mokre vlasi su osetljivije od suvih, a kako će se tokom noći trljati o jastuk i petljati, veća je šansa da će vrhovi postati krhki i popucati, a to ne želite.

Ukoliko ipak volite da čiste kose odete u krevet, tada pripazite na neke stvari: koristite blag šampon, izbegavajte teške regeneratore, nežno je očešljajte nakon pranja, stavite na kosu nešto za podizanje volumena i spavajte na satenskoj ili svilenoj jastučnici.

Koliko često prati kosu? Postoji pravilo koje važi za sve, bez obzira na tip kose – prati kosu manje pa će se manje i mastiti, savjetuje Džulijan Farel, renomirani frizer iz Njujorka. On tvrdi da će nam kosa biti manje masna ukoliko smanjimo učestalost korišćenja omiljenih šampona.

Naime, prečesto pranje kose može isušiti vlasište jer se s njega ispire sebum – masna supstanca koju proizvode žlezde u koži, a čija uloga je čuvanje temena i kose od isušivanja.

– Ukoliko šamponirate kosu svaki dan, sa vašeg vlasišta će se ukloniti prirodna ulja, a to vodi ka suvoj i lomljivoj kosi. Preporučujem pranje kose jednom do dva puta nedeljno, ne češće – rekao je ovaj frizer. Njegov kolega Pol Kučinelo dodao je da, ukoliko je kosa oštećena od preterane izloženosti visokim temperaturama (npr. od pegle za kosu i previše feniranja), tada je nikako ne bi trebalo prati češće od dva puta nedeljno.

Savetuje ispiranje kose vodom ukoliko poželite da češće perete kosu, recimo, ako ste se oznojili, ali da se šampon ne nanosi. U tom slučaju voda će biti sasvim dovoljna da kosa ponovno deluje čisto i lepršavo.

Izaberite pravi šampon; Pokušajte da odaberete šampon koji podgovara vašem tipu kose, bilo da se radi o blagoj varijanti namenjenoj farbanoj kosi ili bogatijem koji regenerira oštećene vlasi. Birajte šampone koji ne sadrže sulfate (SLS) jer oni isušuju kosu i vlasište pa se kosa brže masti jer folikuli počnu da proizvode više masnoće.

Pazite kod nanošenja regeneratora; Stavljajte ga samo na vrhove kose, nikako blizu temena. Takođe, kosu ne tretirate uređajima za stilizovanje na previsokim temperaturama. Prevrući fen ili pegla za kosu isušuju vlasi pa će iz vlasišta pojačano lučiti masnoće kako bi se koža zaštitila od vrućine.

Zato, ne koristite uređaje za stilizovanje na maksimalnoj temperaturi već je smanjite. Osim svega toga, na kosu što ređe nanositi razne preparate za stilizovanje jer oni doprinose bržem prljanju kosu, odnosno nečistoće se pojačano nakupljaju pa ćete kosu morati češće da perete.

#Lepota

#moda