AKTUELNO

Poznato je da je med izuzetno korisna namirnica koja ima mnogobrojna lekovita svojstva. Tako ti na mnogo načina može pomoći i kada je reč o zdravlju, ali i lepoti.

Možeš ga koristiti u kuvanju, spremanju čajeva i raznih poslastica ukoliko nisi zagovornik belog kristal šećera. Danas smo se osvrnule na dobrobiti meda u bjuti rutini.Evo nekoliko sjajnih recepata koji ti mogu pomoći u svakodnevici.

Foto: Pexels

Savršen piling za usne

Sastojci koji su ti potrebni:

– 2 kašike smeđeg šećera,
– 1 mala kašika bagremovog meda.

A ovako se priprema...

Nakon što pomešaš ova dva sastojka, nanesi smesu direktno na usne. Lagano trljaj i masiraj usne, a zatim sačekaj 5 minuta pre ispiranja toplom vodom. Nakon toga na usne nanesi prirodni balzam kako bi ih dodatno hidrirala.

Maska za kosu

Sastojci koji su ti potrebni:

– 3 kašike tečnog maslinovog ulja,
– 1/4 bagremovog meda.

A ovako se priprema...

Pomešaj ova dva sastojka, a zatim dobijenu masku nanesi od korena prema krajevima kose. Ostavi je oko 20 minuta na glavi, tako da sastojci u potpunosti mogu da deluju na kosu i skalp. Dobro isperi.

Foto: Unsplash.com

Za čišćenje lica

Sastojak koji ti je poteban:

– 1 kašika bagremovog meda

A ovako se priprema:

Detaljno navlaži lice, a zatim nanesi med na kožu. Trebalo bi da se brzo razblaži i lakše nanosi nakon nekoliko sekundi. Nežno i detaljno masiraj kožu, a zatim dobro isperi med.

Za bolne zglobove

Sastojci koji su ti potrebni:

– Jednake količine meda, brašna, jabukovog sirćeta i votke.

A ovako se priprema:

Pomeša jednake količine meda, brašna, jabukovog sirćeta i votke. Umesi od ovih sastojaka testo. Po potrebi, da bi testo bilo kompaktno, možeš dodati još malo brašna i sve dobro spojiti. Razvaljaj testo u oblik pogače i stavi pogaču na bolni zglob. Preko pogače stavi celofan. Pričvrsti oblog pamučnom tkaninom da ti ne spadne preko noći. Ostavi oblog da deluje celu noć, a ujutro ga baci jer se koristi samo jednom. Oblog odlično otklanja bolove i poboljšava pokretljivost zglobova.

Autor: pink.rs

#med