AKTUELNO

Prirodnim putem ćeš se rešiti najveće muke sa kožom...

Kao da nije dovoljno loše što vam hormoni kvare raspoloženje, nego i vaša koža mora da strada? Nimalo kul! Nudimo vam savete kako da nadmudrite te male gadove.

Menstruacija:

Od 1. do 5. dana (prosečno trajanje faza, u okviru ciklusa koji traje 28 dana)

Početak uobičajenog ciklusa od 28 dana predstavlja menstruacija. Kako se telo oslobađa sluzokože koja nastaje u materici, nivo hormona opada - estrogen, testosteron i progesteron su na svom najnižem nivou, kaže funkcionalna nutricionistkinja Alisa Viti, osnivač i CEO kompanije FloLiving.com, MyFlo aplikacije i autor naslova WomanCode.

Uticaj hormona: Verovatno ćete osetiti pojavu povećanog crvenila i osetljivosti kože zbog porasta vrednosti prostaglandina (jedinjenja nalik na hormon koje utiče na povećanu inflamaciju i smanjenje tolerancije na bol, objašnjava dermatolog dr Džošua Cajhner), kao i do porasta priliva krvi u kapilare. Birajte preparate za negu koji umiruju kožu.

Foto: Pixabay.com

Folikularna faza:

Od 6. do 12. dana

Nivo hormona je na nižem nivou, ali počinje polako da raste (naročito estrogen) kako u jajnicima u vašem telu folikuli počinju da sazrevaju.

Uticaj hormona: Sada kada je aktivnost hormona u vašem telu smanjena, koža postaje manje osetljiva i crvena. „Sada je trenutak za upotrebu intenzivnijih tretmana i aktivnih preparata“, objašnjava Viti. Poklonite sebi tretman za lice koristeći masku za čišćenje lica (sastojci koje ove maske sadrže imaju moć obnavljanja kože), a posle toga nanesite hidrantni serum. Ovo je takođe idealno vreme za depilaciju: istraživanja pokazuju da tolerancija na bol raste uporedo sa porastom nivoa estrogena.

Ovulacija

Od 13. do 15. dana

U toku pripreme organizma za ovulaciju, nivo estrogena i testosterona nastavlja da raste.

Uticaj hormona: Tokom ove faze ciklusa blistaćete u punom sjaju. „Estrogen pospešuje stvaranje kolagena i vlažnost i elastičnost kože“, kaže dr Loren Strajher, vanredni klinički profesor ginekologije i akušerstva u Northwestern Memorial bolnici. A testosteron utiče na pojačano stvaranje sebuma koji deluje kao prirodno sredstvo za hidrataciju, dodaje Viti. Ali, ako je vaša koža prirodno masnija, porast nivoa testosterona može da dovede do pojave bubuljica (P. acnes, bakterija koja izaziva pojavu bubuljica, hrani se sebumom), tako da je pravi trenutak da u negu uključite sredstva za piling prilikom umivanja.

Luteinska faza:

Od 16. do 28. dana

Faza posle ovulacije, a pre menstruacije najčešće je najduža. Pred menstruaciju, nivo estrogena opada, a progesteron raste.

Uticaj hormona: Ovo je najproblematičniji momenat za vaš ten. „Hormonska neravnoteža izaziva upalne procese na koži i podstiče lučenje gušćeg sebuma u porama“, otkriva Kristina Holi, specijalista za ten iz San Franciska. Sprečite pojavu bubuljica upotrebom maske na bazi probiotika, s ciljem smanjenja količine bakterija koje izazivaju pojavu akni bez agresivnih tretmana, preporučuje dr Cajhner. Pored toga, pojačana cirkulacija u kombinaciji sa besanim noćima (koje su česta pojava u ovoj fazi ciklusa) može za posledicu da ima pojavu tamnih kolutova oko očiju… zato nikako ne zaboravite kremu za negu ove zone!

Autor: Pink.rs

#Bubuljice