AKTUELNO

Koža u zrelim godinama zahteva posebnu negu jer su bore vidljive, a koža isušena. Stoga, dermatolog iz Kalifornije Zenovia Gabriel otkriva na šta žene u šesdesetm treba posebno da obrate pažnju.

U 60-ima će koža verovatno biti izuzetno isušena, radi čega su bore više vidljive, ali istovremeno nema preteranog lučenja sebuma, koji začepljuje pore i kožu drži masnom i upaljenom. Sve su to promene koje zahtevaju prilagođavanje rutine, napominje Gabriel za MBG.

- Upravo zbog nepostojanja masnog sloja na licu, dovoljno je prati lice jednom dnevno, jednostavno ujutro bez sapuna - savetuje lekarka.

Ona ističe da treba pratiti nivo stresa, jer on utiče na stanje na koži.

- Upravljanje reakcijom na stres važno je za vaše celokupno zdravlje u bilo kojoj dobi. Stres dovodi do porasta primarnog hormona stresa, kortizola, koji ne samo da razgrađuje kolagen u koži, već sprečava njegovu regeneraciju.

Stres dolazi u mnogim oblicima, od fizioloških do emocionalnih, od izloženosti okolini nestabilnosti šećera u krvi, neravnoteže hormona ili osećaja anksioznosti. Stoga, pomažu kretanje, vežbanje, disanje, meditacija i vođenje dnevnika.

Foto: Pexels

- Koža nakon 60-e postaje osetljiva. Naime, koža je tanja, suši se i osetljivija je na spoljašnje uticaje. Možda ćete morati smanjiti broj pilinga i dodati proizvode koji smiruju kožu. Ako je nekad postojao sastojak koji ste obožavali - retinol, specifična vrsta kiseline - koji vam sada ostavlja preterano crvenilo, odustanite od njega. Obratite pažnju na znakove koje vam govori koža - kaže kozmetičarka El Feldman, te dodaje:

- Nosite rukavice dok radite kućne i poslove u vrtu, kako biste zaštitili kožu ruku.

Predlaže formulu bogatu antioksidansima i hidratizirajućim sastojcima, koja smiruje crvenilo i iritaciju.

Krema sada mora biti što hranjivija, kako bi nadoknadila koži ono što ona prirodno gubi, a što je čini mladolikom. Naime, smanjuje se nivo hijaluronske i kolagena, u ovoj dobi nivo pada drastično, što znači da je vreme za guste, bogate kreme.

Ostanite hidrirani

Znamo da konzumiranje adekvatne količine vode može u stvari povećati kožnu debljinu, što dovodi do kvalitetnije kože.

Nabavite losion za telo, koža tela takođe otkriva znakove starenja, stoga je hidratacija nakon tuširanja izuzetno bitna. Formulu nanesite najviše tri minuta nakon tuširanja, kako bi molekule "zaključale" vlagu u koži.

Na suncu je poželjno boraviti deo dana, ali obavezno treba nositi kremu s visokim zaštitnim faktorom, kako bi lice ostalo ujednačeno.

Autor: pink.rs

#NEGA