AKTUELNO

Šta se zaista dešava sa vašom kosom kada ste lenji ili nemate vremena da je osušite pre spavanja?

Kada pomislimo na savršenu atmosferu za zdrav san, obično zamišljamo ugodan i mračan prostor ventilirane spavaće sobe, topli prekrivač, puno mekih jastuka i možda jedva čujnu meditativnu melodiju. U ovom scenariju nema mesta za mokru kosu, ali je ipak za mnoge ovo objektivna stvarnost, sasvim pogodna za krevet.

Od detinjstva nam ispiraju mozak činjenicom da nije dobro spavati sa mokrom glavom - majke širom sveta, bez obzira na nacionalnost i veru, poštuju svoju dužnost da inspirišu svoje ćerke ovom istinom. Sudeći prema preporukama stilista i terapeuta, ovo je jedan slučaj u kojem nam pobuna protiv majčinskih saveta neće uspeti. Naravno, ako vas iznenada savlada umor nakon večernjeg tuširanja, nećete izazvati epohalnu katastrofu na svojoj glavi, ali ako svom frizeru kažete da stalno odlazite u krevet bez sušenja kose, on će verovatno neodobravajuće odmahnuti glavom.

Vreme je da konačno osvetlimo skrivene opasnosti vlažne kose i shvatimo šta zapravo znači navika spavanja sa mokrom glavom. Dakle, da li je istina da ...

Foto: Unsplash.com

... MOŽETE DA IZAZOVETE PREHLADU

Vaša glava može biti hipotermična, što dovodi do visoke mogućnosti prehlade koju ćete sami na sebe navući, a da pritom ne izađete iz sopstvene sobe. Ukoliko pitate stručnjake, znajte da mnogi imaju različita mišljenja na ovu temu. Svaki lekar će vam reći da je prehlada virus koji ne može klijati u telu zbog promena temperature, što potvrđuju istraživanja. Međutim, isti lekari će, pored rečenog, navesti da je mokra kosa (kao i čarape, cipele ili rukavice) neprijatna za telo, što znači da podriva imunološki sistem. Činjenica je da se, kada se telo ohladi, krvni sudovi smanjuju, ometajući slobodan pristup leukocita koji se bore protiv virusa - to jest, vlažna glava doprinosi razvoju već prehlađene prehlade. Generalno gledano, ova povezanost nije baš najčistija, ali za svaki slučaj, ako ne možete promeniti svoje navike, spavajte s mokrom kosom u toploj prostoriji i udobnom krevetu.

... ILI OŠTETITI KOSU

Ovde je sve mnogo očiglednije. Kao što potvrđuje slavni frizer Džon Ruđiero, spavanje sa mokrom glavom „nije dobra ideja, jer kada se probudite, kosa će vam biti umršena, a vi ćete sebi obezbediti još jutarnjih muka oko stilizovanja, za koje možda moraćete ponovo da operete kosu”. Ako morate da spavate sa mokrom kosom, Ruggiero savetuje nekoliko mera predostrožnosti:„Nanesite malo regeneratora za raščešljavanje, a ako imate dugu kosu, upletite je u mekane pletenice, pa je ugurajte u punđu na vrhu glave. Tako će kosa ujutru izgledati podnošljivo i čak će postati lepo talasasta."

Još jedan spas koji preporučuju stručnjaci za kosu su satenske jastučnice. „Ovo će omogućiti kosi da se brže osuši, slobodno se krećući po jastuku, i sprečiće mršenje i čvorove kojih se ujutru veoma teško možemo rešiti“, objašnjava Ruđiero. Takođe, trljanjem vlažne glave o pamučnu jastučnicu rizikujete opadanje veće količine kose preko noći nego kada je ona u kontaktu sa satenom. Glatka svila je takođe dobra za kožu lica, jer štiti od nabora koji dovode do stvaranja bora.

#mokra kosa