AKTUELNO

Zube lako može pokvariti hrana koju najviše volimo. Puno skroba, slatko i slano utiču na pojavu bakterija koje izazivaju karijes i oboljenja desni. Usna duplja, nastanjena je sa više od 800 različitih bakterija.

Većina njih su dobre bakterije, ali postoje i loše, koje u najboljem slučaju mogu prouzrokovati žućkaste zube. Posle obroka, u ustima se u roku od 20 minuta javljaju kiseline i počinju da napadaju zube.

Citrusi

Limun, grejpfrut, pomorandža su bogat izvor kiselina i materija s kojima treba biti pažljiv, kada su u pitanju zubi. Sok od grejpfruta i limuna posebno je kiseo i može da nagrize zubnu gleđ. Prema jednom istraživanju iz 2008. godine, limun i grejpfrut su mnogo štetniji za zube, nego pomorandža. Naravno, da nije svejedno, da li jedete ovo voće u svežem obliku, ili pijete neku slatku limunadu koja može biti najlošija opcija, kada je u pitanju zdravlje zuba. Najbolja prevencija jeste, pranje i čišćenje zuba koncem posle upotrebe ovog voća.

Foto: Pixabay.com

Bombone

Bombone su opasnost za zube, posebno one meke u vidu karamela, koje se lako lepe za zube. Bakterije u našim ustima sagorevaju šećer i stvaraju kiselinu, koja rastvara zaštitni sloj zubne gleđi i tako izaziva karijes, objašnjavaju zubari. Slatkiši koji se mogu i žvakati, u vidu mekih bombona, su najgori atak na zube, smatraju stručnjaci.

Naravno bombone, neće uvek oštetiti zube, jer ključ je uvek u umerenosti. Tvrde bombone su, na primer, dobar izbor, jer se ne lepe lako za zube. Ali, tvrde bombone imaju veliku manu, one se sporije rastvaraju u ustima dajući bakterijama više vremena za proizvodnju štetne kiseline. Nikako ne grizite tvrde bombone, jer tako možete najlakše oštetiti zube.

Kafa

Kafa, isto kao i duvan, ako se previše koristi može oštetiti i potamniti zube. Prema jednoj studiji, mnogo je teže skinuti sa zuba mrlje od kafe, koje čak i posle tretmana izbeljivanja zuba mogu ponovo da se pojave. Slatki dodaci u kafi, koji se lepe za zube, još su opasniji jer mogu izazvati i karijes.

Čaj

Iako se u prvi mah čaj čini boljim izborom od kafe, i ovaj napitak može lako obojiti zube u ne baš lepu boju. Neke vrste crnog čaja su, kako se smatra, veća opasnost za lepe zube od kafe.

Hrana za lepe, bele zube

Izbalansirana zdrava ishrana je najviše što možete da uradite za zdravlje celog tela, pa i zuba i desni. Minerali i vitamini iz povrća su odlični za jake zube. Preporučuju se i žvake bez šećer,a koje će pospešiti stvaranje pljuvačke u ustima. Pljuvačka je prirodni način ispiranja kiselina, koje proizvode bakterije u ustima. Smatra se da ksilitol, koji sadrže neke žvake, dodatne reguliše nivo bakterija u ustima.

Obična voda, ipak je, najbolji način zaštite desni i zuba. Stručnjaci smatraju da voda, naročito ona sa fluorom, jača zube i sprečava nastanak karijesa. Zdravlje zuba je nezamislivo i bez kalcijuma, čiji ključni sastojak je mineral hidroksiapatit, koji jača zubnu gleđ i kosti.

Lisnato povrće je puno vitamina, odlično je za varenje, reguliše nivo holesterola, a takođe čini čuda za vaše zube – uglavnom zato što zahteva mnogo žvakanja. Porcija spanaća ili pasulja je poput, kako kažu stručnjaci, mašine za pranje zuba. Svaka hrana kao meso ili tvrde jabuke, koja zahteva žvakanje, fizički jača desni i čisti zube, poručuju stručnjaci.

Autor: Z.L.

#Zubi