AKTUELNO

Da li ste primetili da imate nekoliko sedih u kosi i želite da ih uklonite? Čini vam se da biste to vrlo lako mogli da rešite čupanjem tih nekoliko neželjenih dlačica. Međutim, da li su takve "metode" štetne?

"Kosa počinje da sedi kada folikuli dlake dožive pad melanina, ćelija koje daju pigment kosi i koži. Ovo je sasvim normalan deo starenja, iako starost u kojoj dobijete prvu sedu kosu u velikoj meri zavisi od vaše genetike", kaže dr. med. Rohit Kakar, vlasnik i direktor "Orchard Lake Dermatology & Cosmetics" u Mičigenu.

Iako je seda kosa rezultat nedostatka melanina, svaka osoba proizvodi ovaj pigment različitim tempom i različitim količinama. Zbog toga ponekad možete videti sedu kosu na glavi 25-godišnjaka ili 50-godišnjaka koji još uvek imaju svoju prirodnu boju kose.

Otkrili ste da sive boje zavise od vaše genetike, ali još uvek niste srećni što se pojavljuju. Šta je najgore što se može dogoditi ako ipak odlučite da uzmete pincetu i počupate tih nekoliko dlačica?

Foto: Pexels

Siva će ponovo porasti

Ovo je samo kratko rešenje jer će, kao i druge dlake, ponovo izrasti. I biće iste boje kao kada ste ih izvukli.

"Kada određeni folikul dlake izgubi ćelije koje proizvode pigment, taj folikul će samo regenerisati sedu kosu", objašnjava Džefri Hsu, suosnivač Oak Dermatologije u Čikagu.

Drugim rečima, kada jednom osedite, nema povratka, barem ne prirodno. Da li ste čuli da čupanjem jedne sede vlasi na tom mestu rastu dve? Na sreću, to je samo mit. Ne postoji naučna osnova za takvu teoriju i u ovom slučaju to su samo "bakine priče"."Čupanjem jedne sede vlasi neće izrasti više od jedne. Kada se dlake čupaju, to ne utiče na ostale okolne dlake, jer svaka ima svoju genetiku", kaže dr Kakar.

Rizikujete infekcije i ćelavost

"Čupanje sede kose i dalje nije dobra ideja, pogotovo ako vam pređe u naviku. Stalno čupanje dlaka može oštetiti folikul, što potencijalno može dovesti do infekcije ili ožiljaka", kaže dr Hsu.

Vremenom, ovo bi čak moglo da traumatizuje folikul dlake do te mere da kosa potpuno prestane da raste. A ako počupate više sedih nekoliko puta, postoji mogućnost da oćelavite.

Foto: Pixabay.com

Postoji li siguran način za čupanje kose?

Ne. Svako povlačenje kose povećava rizik od infekcije, ožiljaka i gubitka kose. Međutim, ako ih ne podnosite, isecite ih makazama.

"Ako neko mora da ukloni sede dlake, najbolji način je da ih pažljivo ošišate malim makazama. Time ćete izbeći traumu folikula dlake", kaže dr Hsu.

Možda je vreme da uzmete makaze umesto pincete

"Ako ste jednom čupali svoju sedu kosu, to nije problem." Međutim, ako se radi o radnji koju često ponavljate, možete oćelaviti u jednom delu zbog trajnog opadanja kose", kaže dr. Kakar.

Najbolja opcija za te sede kose - farbanje.