AKTUELNO

Kada je sezona grožđa, treba maksimalno da ga iskoristite jer osim što je zdravo za organizam, dobro je i za kožu.

Grožđe obiluje mineralima i vitaminima A, B, C i E koji revitalizuju kožu i doprinose njenom mladalačkom izgledu.

Takođe sadrži voćne kiseline, kao što su jabukova, vinska i limunska, koje su veoma važne za negu kože. Grožđe sadrži dosta polifenola, zbog kojih je i ušlo na velika vrata u svet kozmetike. Polifenoli štite kožu od štetnih uticaja znatno usporavajući prirodni proces starenja, a u kombinaciji s ostalim sastojcima pomažu svim tipovima kože. Osim toga podstiču prokrvljenost, čuvaju prirodnu elastičnost i vlažnost kože, i čine je nežnom, zdravom i svežom.

Piling

Svaka nega kože počinje odstranjivanjem šminke, masnoće i prljavštine sa površine kože, da bi delovanje maske bilo maksimalno. Pre nanošenja maske obavezno uradite prirodni piling. Napravite ga od mase koja je otpala prilikom ceđenja soka. Stavite je u gazu i sa njom kružno trljajte po površini kože. Drugi način je da pokvasite lice i ruke sokom od grožđa, a potom ruke prislonite na mekinje i dobro istrljajte kožu. Operite mlakom vodom, obrišite i nanesite neku od maski.

Za osveženje i revitalizaciju lica

Iscedite sok od grožđa u meri jedne šoljice za kafu, dodajte kašičicu meda i kašiku pavlake. Sve zajedno umešajte sa pšeničnim brašnom da dobijete kašicu koja se lako maže. Na očišćeno lice, vrat, dekolte i ruke utrljajte masku. Ako vam je koža mlada držite masku 20 minuta, ali ako je suva i starija 40 minutaza uspešniji efekat. Operite masku mlakom vodom i završite hladnom da se popravi tonus kože.

Protiv bora

Izmutite žumance i belance u penu, pa pomešajte sa velikom kašikom slatke pavlake, pola šoljice soka od grožđa i jednom kašičicom grožđanog šećera koji se prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Gustinom ili brašnom regulišite gustinu maske. Uvek je nanosite na čisto lice i držite je 30 minuta, a potom je isperite toplom vodom.

Foto: Unsplash.com

Tonik za učvršćivanje i osvežavanje kože

Pripremite tonik za lice od soka grožđa koji ste prethodno ocedili u sokovniku. Sipajte ga u bočicu i dodajte čašicu lozove rakije. Tonikom dobro natopite kožu i nakon 10 minuta isperite mlakom vodom. Ovim losionom možete natopiti i veliku dvostruku gazu, staviti je preko lica, vrata i dekoltea. Kada skinete gazu nanesite hidrantu ili masnu kremu.

Wellness vinoterpija u kadi

Odnegujte istuširanu čistu kožu prvo pilingom, a potom je izmasirajte uljem od koštica grožđa i belim vinom. Prvo umasirajte grubljim delom rukavice ulje u kožu, a potom natapajte vinom rukavicu i masirajte dok koža sve ne upije. Vino kao losion pomaže da ulje dublje prodre u telo. Ako vam je koža starija i suva nemojte se tuširati već se samo obrišite, obucite staru pidžamu i koža će za par sati sve upiti i dobiti glatkost i svežinu. Ovaj tretman povećava mikrocirkulaciju i izlučivanje otrova metabolizma iz vezivnog tkiva, a takođe i vlaži kožu. Treba ga primenjivati jednom ili dva puta nedeljno.

Terapija mršavljenja grožđem

Jedite od 1 – 1,5 kilogram grožđa dnevno, sedam dana. Ovu dijetu možete da primenite samo ako ste potpuno zdravi. Uz to što ćete skinuti kilograme, očistićete i probavni trakt. Uz grožđe bi trebalo dnevno da pijete dva litra čaja, najbolje nekog za mršavljenje. Ovo može biti i vikend tura, ali redovna – težinu možete održavati i uvođenjem u ishranu jednog ili dva voćna dana nedeljno.

#Koža

#Vino

#grožđe

#terapija