AKTUELNO

Nisu problem samo fen i pegla.

Poznato je kako toplota ima negativan uticaj na kosu, ali malo ko zna zapravo šta sve izaziva taj štetan uticaj, kao i načine na koje on može da se neutrališe.

Uobičajeno je mišljenje da aparati za tretiranje kose koji rade na bazi toplote, poput figara, fena i pegle, oštećuju kosu.

To svakako jeste istina. Neadekvatno rukovanje i nedovoljna zaštita kose, zaista dovodi do brojnih oštećenja. Međutim, tu se priča ne završava.

U želji da se feniranje obavi što pre, mnogi uključuju fen za kosu na najjaču temperaturu, a kako bi se postigli najbolji rezultati, fen se prislanja uz dlaku. Stručnjaci upozoravaju da su ovo dve veoma velike greške.

Neophodno je da fen bude makar 3 cm udaljen od dlake, a temperatura ne treba da bude prevelika. Jednako velika greška je i predugo sušenje, odnosno feniranje.

Što se tiče pegle i figara, neki aparati ovog tipa mogu da postignu temperaturu i do 250 stepeni. Ipak, stručnjaci savetuju da ne prelazite 200 kako ne biste kosu oštetili previše. Takođe, neophodno je da kosa bude potpuno suva pre upotrebe pegle, a ne smete ni preskakati sprej za zaštitu od toplote.

Već smo rekli da ovi aparati nisu jedini izvori toplotnog oštećenja kose. Mnogi kosu peru i vrućom vodom, a ovo je nešto što praktikuju i frizeri.

Kako stručnjaci navode, vruća voda isušuje kosu, čini da se koren brzo masti i da krajevi postaju slabiji, pa lakše pucaju. Mlaka voda je daleko bolja, a savetuje se i upotreba blagih šampona.

Autor: