AKTUELNO

Težak noćni kašalj može biti znak ozbiljnog stanja.

Znamo, ovo se događa baš svima, kada pate od prehlade praćene kašljem: počne kao grebanje u grlu, a zatim eskalira do učestalog napada kašlja, naročito kada pokušavate da zaspite, ili vas probudi usred noći. Kašljanje jeste način da se vaše telo oslobodi sluzi, mikroba i zagađivača vaših disajnih puteva i pluća. Naučite kako da sprečite noćni kašalj i zašto se on uopšte dešava.

Foto: Printscreen Youtube

U zavisnosti od toga čime je uzrokovan, postoje različiti preparati i lekovi, kao i promene u načinu života kojima možete ublažiti i sprečiti noćni kašalj, kako kod odraslih, tako i kod dece.

1. Podignite vaš jastuk

Mikrobima je lakše da stignu do vašeg grla i pokrenu kašalj kada vam je glava u istoj liniji sa telom. Pokušajte da podignete uzglavlje i jastuk na kome spavate nešto više.

2. Izbegavajte spavanje u prostoriji sa suvim vazduhom

Foto: Pixabay.com

Suv i topao vazduh može iritirati vaše grlo i disajne puteve, naročito za vreme zimske sezone grejanja prostorija. Ovaj efekat nastaje zbog oslobađanja zagađujućih materija koje se nalaze u grejnim telima i sistemima. Ovlaživač vazduha u prostoriji može da pomogne, ili jednostavno, češće provetravanje.

3. Redovno koristite med

Med i topao čaj mogu pomoći da smanjite količinu sluzi u grlu i disajnim putevima. Praktikujte da popijete čaj sa kašikom meda pre spavanja. Takođe, prirodan prozvod koji u svom sastavu sadrži med i petostruko deluje protiv kašlja je Herbiko sa medom za odrasle.

Foto: Pixabay.com

Med svojom slatkastom komponentom podstiče proizvodnju sluzi koja oblaže sluzokožu usta i grla i deluje zaštitno, oblaže ogoljene receptore za kašalj i umiruje nadraženu sluzokožu. Velika prednost preparata Herbiko® sa medom je ta, što se može primenjivati i kod suvog kašlja za njegovo smirivanje, a i kod kašlja koji prati sekret za njegovo razređivanje i lakše iskašljavanje.

4. Sprečite vraćanje vašeg želudačnog sadržaja dok spavate

Ležanje olakšava stomačnoj kiselini da se vraća u vaš jednjak. Ovo stanje je poznato kao gastroezofagealni refluks, tj. hronični oblik refluksa kiseline, i čest je uzrok noćnog kašlja. Da biste sprečili kašalj koji izaziva vraćanje kiseline iz vašeg stomačnog sadržaja, izbegavajte hranu koja nadražuje vaše varenje, ne jedite najmanje 3 sata pred spavanje i spavajte na podignutom uzglavlju.

5. Detaljno očistite vašu spavaću sobu i otklonite uzrok alergijskog kašlja

Kada vaš imuni sistem prekomerno reaguje na alergene, može doći do simptomatskog alergijskog kašlja. Alergija na prašinu je uobičajeni uzrok kašlja, naročito u toku noći. Praktikujte da održavate zadovoljavajuću higijenu vaše posteljine, kreveta, tepiha u sobi u kojoj spavate, kako bi sprečili alergijski kašalj tokom noći i uopšte.

6. Odmorite se i zagrejte

Foto: Burst

Obična prehlada može izazvati kašalj, koji se može pogoršati noću ili kada ležite. Da biste uspešno pobedili prehladu, potreban vam je odmor, pileća supa, dosta tečnosti i vreme za oporavak. Ne zaboravite da se utoplite, jer ćete tako podstaći cirkulaciju i znojenje, kako bi se i tim putem rešili toksina i mikroba.

7. Izbegavajte cigarete

Hroničan kašalj je uobičajeni neželjeni efekat dugotrajnog pušenja. Ako ste pušač, pokušajte da u konsultaciji sa lekarom nađete metod ili program, koji će vam pomoći da izbacite ovu pogubnu naviku. Ne samo da će i kašalj prestati, već će se i vaše opšte zdravlje znatno poboljšati.

Šta uraditi kada je kašalj ozbiljan?

U većini slučajeva, i posle primene zaštitnih mera, kašalj nestaje, ali težak noćni kašalj može biti znak ozbiljnog stanja. Na primer, srčana insuficijencija može izazvati hronični kašalj koji se pojačava noću. Neke bolesti respiratornih organa kao što su bronhitis, pneumonija i hronična opstruktivna bolest pluća takođe uzrokuju jak, hroničan kašalj.

Obavezno potražite lekarsku pomoć ako imate učestali noćni kašalj i: • temperaturu od 38˚C i više• teškoće sa disanjem• gušenje• oticanje nogu ili stomaka • zelenu, žutu ili krvavu sluz • kašalj traje više od tri nedelje

Kako Herbiko pomaže celoj porodici u borbi protiv prehlade i kašlja, možete pogledati ovde

#Kašalj

'