AKTUELNO

To što je napolju hladno ne znači da ćete se i vi razboleti, ali svakako vam ne ide u korist!

Čak i ako je napolju veliki minus, ne znači nužno da ćete se razboleti. Iako ste verovatno milion puta upozoreni od strane roditelja da ne napuštate kuću mokre ili vlažne kose, znajte da vam to svakako neće doneti grip. Nisu sve bolesti koje se javljaju zimi isključivo vezane za pojavu hladnijeg vremena. Ono što im je zajedničko jeste da zimski period, osim šarene novogodišnje dekoracije i bogate trpeze, sa sobom donosi i prehlade respiratornog sistema. Zima je najrizičniji period kada su u pitanju epidemije virusa i prehlada iz raznih razloga. Evo zbog čega:

Foto: Burst

1. Zimsko vreme je pogodno za opstanak virusa i prehlada

Nema sumnje da virus uspešno opstaje tokom hladnog vremena. Ispostavlja se da je priroda virusa takva da bukvalno ''skače'' sa osobe na osobu, naročito kada je vazduh suv i hladan. Studije su pokazale da su za razvoj virusa najpogodniji teren niska temperatura, kao i niska vlažnost vazduha. Hladan vazduh prirodno zadržava manje vode, čak i kad grejna sezona počne. Zagrevanjem vazduha samo činimo da nam bude udoban boravak u prostoriji, ali vazduh i dalje ostaje veoma suv (osim u slučaju upotrebe ovlaživača vazduha). Postoji nekoliko faktora koji ovde igraju glavnu ulogu: hladan vazduh pomaže virusima prehlade da prežive, čak i kad simptomi prehlade i gripa prestanu kod čoveka. Studije su takođe dokazale da su virusi dinamičniji kada je vlažnost vazduha niska. Kako se virus prenosi? Veoma lako. Klice virusa prehlada su veoma otporne i sposobne su da u ovakvim uslovima dugo prežive. Kada zaražena osoba kija ili kašlje, ona raspršuje oko sebe kapljice koje u sebi imaju virus. One opstaju dovoljno dugo da zaraze osobu koja se nalazi u blizini. One cirklulišu u vazduhu jer su veoma lagane, pre nego što padnu na tlo. Ukoliko nam je oslabljen imunitet, veoma je lako prehladiti se, složićete se.

Ono što vam može definitivno pomoći da uspešno prebrodite ovaj period jesu sledeći saveti:

- Koristite antibakterijsko sredstvo za dezinfekciju ruku
Trebalo bi da u svojoj tašni ili rancu uvek imate bočicu ovog sredstva. Napominjemo da ono nije zamena za pranje ruku vodom i sapunom, ali vam može pomoći da brzo i jednostavno održavate higijenu ruku. Na primer, nakon vožnje gradskim prevozom, pre jela ili kad osetite potrebu da dezinfikujete ruke. Ovaj postupak smanjiće rizik od zaraze, naročito ukoliko boravite sa zaraženim osobama.

- Koristite ovlaživač vazduha
Ovaj uređaj može biti veoma koristan u domu ili na radnom mestu, gde provodite veliki deo dana. Ovlaživač vazduha naročito se preporučuje osobama koje pate od astme ili alergijskih reakcija.

- Oslonite se na prirodu
Kada do prehlade već dođe, potrebno je olakšati svakodnevno funkcionisanje. Za sprečavanje širenja bakterijskih i virusnih infekcija preporučujemo PropoMucil sa ukusom limuna. Ovaj potpuno prirodni preparat sadrži prečišćen propolis sa prirodnim N-acetilcisteinom. Ovakva jedinstvena kombinacija prirodnih sastojaka deluje kao snažan antimikrobik. To znači da propolis smiruje iritiranu sluznicu, i olakšava razređivanje nakupljenog sekreta i njegovo izbacivanje iz organizma. Poznato je da je propolis veoma efikasan kada je borba protiv bakterija, gljivica i virusa u pitanju. Ono što je glavni adut PropoMucila jeste upravo to, što veoma brzo deluje, trenutno olakšava disanje i osećaj zapušenosti, kao i razlaže i olakšava izbacivanje šlajma.

Foto: Unsplash

2. Veliki deo dana provodite unutra
Jednostavno: zimski period vezuje nas za provođenje vremena unutar zatvorenih prostorija. To znači da ste fizički non-stop u kontaktu sa zaraženim osobama, jer udišete isti vazduh. Kancelarije i učionice su praktično izvor zaraze. Morate biti obazrivi i pažljivi! Redovno perite ruke, jer često nesvesno potežemo da za hranom ili se počeškamo po licu. Takvo ponašanje povećava rizik od zaraze. Bilo bi najbolje da, ukoliko postoje mogućnosti, tokom perioda trajanja prehlade radite od kuće, kako biste što pre ozdravili.

3. Hladnoća vas neće učiniti bolesnim, ali će vas učiniti podložnijima za dobijanje virusa prehlade
Pored toga što olakšava cirkulaciju gripa, hladan vazduh suši sluznicu. Sluznica i disajni putevi imaju vlažnu površinsku membranu, čija je funkcija da štiti vaš respiratorni sistem od zaraza. Suv vazduh i isušuje i ometa ih u obavljanju te funckije. Ako imate curenje iz nosa ili imate osećaj grebanja u grlu, vaše sluznice su ranjive i iritirane, što olakšava virusima da se osećaju kao kod kuće. Takođe, smanjena izloženost sunčevoj svetlosti može značajno uticati na pad imunog sistema. Veoma je bitno da se zimi posvetite jačanju imuniteta. Vodite računa o redovni obrocima, izbalansiranoj ishrani, dovoljnom broju sati sna. I naravno, utoplite se!

O aktuelnim prehladama, i kako ih sprečiti i izlečiti, pročitajte više OVDE.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'