AKTUELNO

Imuni sistem novorođenčeta nije isti kao i kod odrasle osobe. Dojenje, vakcinacija i adekvatna suplementacija pomoći će vašoj bebi da bude zaštićena od ozbiljnih bolesti.

Šta je imuni sistem?

Imunitet je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge opasnosti. Imunitet funkcioniše poput mehanizma čija je uloga uspostavljanje zaštitne barijere protiv štetnih mikroorganizama (virusi, bakterije, paraziti), štetnih molekula i toksina. Kompletni mehanizam odbrane organizma zovemo imuni sistem. Ukoliko bakterija, virus ili neki drugi patogen dospe u organizam, bela krvna zrnca ih identifikuju i proizvode antitela kao odgovor na njihovo prisustvo. Antitela pamte taj napad na imuni sistem, tako da se naredni put lakše izbore sa infekcijom. Imuni sistem beba nije formiran i zreo na samom rođenju. On se najintenzivnije razvija tokom prvih šest meseci života.

Foto: Pixabay.com

Imuni sistem novorođenčadi

Antitela se prenose sa majke na bebu preko posteljice tokom poslednja tri meseca trudnoće. To bebi pruža određen nivo zaštite u trenutku rođenja. Nivo imunog sistema koji beba rođenjem stiče umnogome zavisi od imuniteta majke. Tokom prirodnog porođaja, beba prolazi kroz porođajni kanal majke i na taj način skuplja izvestan broj korisnih bakterija koje zatim naseljavaju njena creva. Zato se, ukoliko ne postoje jasni medicinski razlozi, uvek preporučuje vaginalni porođaj, jer pomaže bebi da na samom početku svog života otpočne sa sticanjem i jačanjem imunog sistema. Nakon rođenja, beba dobija antitela putem majčinog mleka. Prevremeno rođene bebe su u većem riziku od bolesti zbog toga što je njihov imunitet znatno slabiji upravo zbog toga što nisu imale priliku da ih dobiju od majke, naročito ako su rođene carskim rezom i ako ne doje.

Kako jačati bebin imunitet?

Kao što smo već rekli, svaki put kada se vaša beba razboli, ona jača i stvara zaštitu koja će je štititi u budućnosti prilikom sledećeg “napada” štetnih mikroorganizama. Postoji nekoliko stavki na koje bi trebalo da obratite posebnu pažnju:

Foto: Pixabay.com

Dojenje

Majčino mleko sadrži mnoge sastojke koji pomažu razvoju imunog sistema vaše bebe. Ono sadrži proteine, masti, šećere, ali i antitela i probiotike. Kada majka dođe u kontakt sa lošim bakterijama, ona razvija antitela koja joj pomažu da se izbori sa infekcijom. Dojenjem, majka prenosi ta antitela i putem mleka automatski štiti i svoje novorođenče. Zato je dojenje poželjan i optimalan vid ishrane bebe, naročito u prvim mesecima života.

Vakcinacija

Vakcinacija dece je najbezbedniji i najefikasniji način da ih zaštitite od ozbiljnih bolesti. Vakcinacija izaziva odgovor imuniteta na isti način na koji bi reagovao i prisustvom patogenih virusa ili bakterija. To znači da, ukoliko vaše dete bude dolazilo u kontakt sa nekom bolešću u budućnosti, njihov imuni sistem će je prepoznati isto kao i oslabljene ili mrtve mikroorganizme koje dobija preko vakcine. Reagovaće dovoljno brzo da savlada infekciju, pre nego što se ona razvije i izazove ozbiljne komplikacije.

Foto: Burst

Ishrana i dodaci ishrani

Dakle, dokle god možete, dojite svoje bebe.

Majčino mleko sadrži sve potrebne nutrijente za pravilan i zdrav razvoj dece. Konsultujte se blagovremeno sa pedijatrom u vezi sa uvođenjem sveže hrane, voća i povrća.

Kod neke dece pedijatri preporučuju primenu probiotskih kapi BebiCol Forte već od prvog dana rođenja. BebiCol Forte kapi sadrže probiotsku kulturu Lactobacillus rhamnosus GG u dokazano efikasnoj dozi od 10 milijardi. Na taj način sprečavaju grčeve i gasove kod novorođenčadi. Ove kapi se posebno preporučuju bebama koje su došle na svet carskim rezom, kako bi uspostavile normalan rad digestivnog trakta i ravnotežu u crevnoj flori.

BebiCol Forte kapi su sasvim bezbedne za upotrebu za upotrebu i kod trudnica tokom trudnoće i nakon bebinog rođenja, kao dodatak ishrani.

Nalaze se kao preporuka u svim svetskim i evropskih pedijatrijskim vodičima dobre kliničke prakse.

O probiotskim kapima BebiCol Forte, pročitajte više OVDE.

#Zdravlje

'