AKTUELNO

Rešite se nadutosti uz pomoć nekoliko jednostavnih saveta.

Pored viška kilograma često se javlja još jedan problem koji čitavu situaciju čini još težom – nadutost. Pored toga što vas muči taj višak kilograma i što vam smetaju masne naslage na bokovima, osećate, a i primećujete da vam je stomak nadut.

I tako, dok jednog dana lagano uskačete u svoje farmerke, već sledećeg se mučite sa zakopčavanjem rajsfešlusa i oblačenjem pantalona i pitate se zašto vam danas ne odgovaraju pantalone koje su nošene juče?! Kako je to moguće?! Naravno, u pitanju je nadutost.

Međutim, tu su i dobre vesti! Ovo se događa skoro svima i često i nije nešto što ne može da se reši. Zapravo, postoji mnogo stvari kada su u pitanju navike u ishrani koje su jednostavne i koje mogu da pomognu kada je u pitanju nadutost.

Zato, ne odustate tako od vaših omiljenih pantalona, već nastavite da čitate.

Foto: YouTube screenshot

HIDRIRAJTE SE REDOVNO.,
,Da, znamo. Koliko vam je samo puta rečeno da pijete dovoljno ili više vode tokom dana? Upravo zato što je toliko važno, toliko se i priča o ovome. Ovo je posebno važna stavka ukoliko često osećate nadutost. Voda omekšava stolicu, a to znači da neće dolaziti do zatvora, gasova i bespotrebnog nadimanja koje ide uz to. U to ime, čašu vode gore i živeli!

PAZITE NA UNOS NATRIJUMA!

Ako se osećate naduto posle veoma slanog obroka, za to je kriv natrijum. Previše natrijuma u ishrani dovodi do toga da bubrezi zadržavaju vodu. Dobra vest je, sada kad znate da vam slano šteti, da je samo potrebno da smanjite unos natrijuma. Na taj način ćete pomoći bubrezima da se reše viška vode, što će dovesti do toga da nestane taj osećaj „naduvenosti.“Kako bi se izbegao prekomeran unos natrijuma, savetujemo da birate sveže meso, umesto onog koje je već upakovano, začinjeno i spremno za pečenje, zatim tokom obroka izbegavajte naknadno soljenje hrane i dodavanje još začina, spremajte obroke kod kuće i naravno, obratite pažnju na etikete na proizvodima. Svetska Zdravstvena Organizacija preporučujue 2.300 miligrama natrijuma dnevno, što je samo jedna kašičica soli.

DODAJTE VIŠE KALIJUMA U ISHRANU.

Posle priče o tome kako natrijum utiče na organizam i nadutost, ako vas sada grize savest što grickate taj slani pomfrit za ručak, probajte za užinu da pojedete bananu koja je bogata kalijumom. Ona je sjajna za borbu protiv osećaja nadutosti.

Kalijum može pomoći bubrezima da se reše viška soli, što opet pomaže tome da se voda ne zadržava. Ne volite banane? Pomorandže i jagode su takođe sjajan izvor kalijuma.

Foto: Pink.rs

GULITE VOĆE? POGREŠNO!

Ako imate naviku da ljuštite voće, znajte da je upravo kožica mesto gde se nalaze nesvarljiva vlakna, odnosno biljna vlakna koja pomažu i poboljšavaju varenje. Upravo su biljna vlakna ta koja će poboljšati rad creva, brže i lakše pražnjenje, a samim tim i smanjiti nadutost. Herbafast Fiber, najbolji napitak za mršavljenje sadrži najveću količinu biljnih vlakana. Vlakna vezuju vodu i zauzimaju prostor u želucu, pa je potreba za hranom manja. Takođe, Herbafast Fiber pomaže da se masnoće ne vezuju i sprečava stvaranje masnih naslaga, i pospešuje vaš imunitet za vreme procesa mršavljenja. PS: operite dobro voćku pre jela!

MALO ZNOJA NEĆE DA ŠKODI. ,
To ne znači da morate trčati svaki dan 10km, ali je neka redovna fizička aktivnost zaista neophodna, a jasno je koji su to sve zdravstveni benefiti koje dobijate od fizičke aktivnosti. Samo jedan od njih jeste taj, što će se i tvoj metabolizam ubrzati, što znači opet da će se sve lakše kretati kroz tvoj stomak i da će nadutost biti smanjena.

Kretanje posle najvećeg obroka u toku dana je posebno poželjno. Povećava se prokrvljenost debelog creva, ubrzava rad srca i respiratornih organa, što opet dovodi do toga da je protok krvi u crevima bolji, te i mišići u crevima rade bolje. Rezultat svega toga jeste smanjenje nadutosti.

IZMASIRAJTE STOMAK.

Ukoliko ne želite da pravite promene u ishrani kako bi se nadutost rešila, možete probati da blago izmasirate abdomen. Ovo je jedan bezbedan način i da se rešiš zatvora. Osnovna masaža podrazumeva blage, kružne pokrete prstiju preko abdomena, počevši od donje desne strane i krećući se u pravcu kazaljke na satu sve do rebra, zatim preko pa sve do karlice.

Foto: Pink.rs

VOLIMO ZELENO!

Nadamo se da ste sa nama i da ne odbijate porciju spanaća. Upravo zeleno povrće poput kelja i spanaća je dobar izvor nesvarljivih vlakana, koja su dobra za debelo crevo, a smanjuju se gasovi i nadimanje.

Ovo povrće je idealno jer nema mnogo kalorija i može se jesti kako sirovo u salatama i smutijima, a tako i kuvano u supama, potažima… i što je najvažnije, ne dodaju mnogo kalorija obroku.

OBILNI OBROCI IZAZIVAJU NADUTOST.,
Ovo se dešava svima: doručak u 9h, a ručak kad stignete, možda čak i posle posla, jer se nema vremena. Tada dovodite sebe, a i svoj stomak, u jako lošu poziciju. Pre svega, može doći do prejedanja, jer naravno, jedva čekate nešto da pojedete posle toliko sati.

Ukoliko se prejedete, stomak će izgledati veće, a tako ćete se i osećati. Zato, jedite više manjih obroka u toku dana, i tako sprečite taj neprijatan osećaj u stomaku.

SMANJITE UNOS MLEČNIH PROIZVODA.

Već dobro znate da mlečni proizvodi sadrže laktozu, na koju su mnogi ljudi i intolerantni, a laktoza može da izazove nadimanje, neprijatan osećaj u stomaku kao i gasove. Ako imate neke od ovih simptoma, razmislite o tome da smanjite unos mlečnih proizvoda.

Ako Vam je potrebna pomoć kada je u pitanju zdrava ishrana i fizička aktivnost, možete se pridružiti Herbafast Akademiji, i promeniti svoj stil života, kao i svoj izgled, samo na bolje.

Više o Herbafast Akademiji i zdravom načinu života pročitajte više OVDE.

#Zdravlje

'