AKTUELNO

Soda bikarbona može da se koristi u kuvanju, za čišćenje, leči neke bolesti, koristi se u kozmetici... Nije toksična, jeftina je i često je koriste osobe koje imaju alergijske reakcije na kupovne proizvode za čišćenje. Evo nekoliko saveta gde i kako možete da je koristite.

- Frižider ili zamrzivač ponovo će zablistati ako ga očistite vlažnom krpom u sodom bikarbonom. nakon toga sve isperite čistom vodom.

- "Pokupiće" i neprijatne mirise, pa je sipajte u plastičnu posudu koju ćete ostaviti u frižideru. Povremeno je promešajte i zamenite novom sodom svaka dva meseca.

- Soda bikarbona pomoći će i ako imate problem sa zapušenim odvodom. Oko 100 grama sode sipajte u odvod i potom prelijte s pola litra ključale vode. Dodatnu "snagu" daće i ako u vodu dodate alkoholno sirće.

- Sve kuhinjske površine možete lako očistiti ako nanesete sodu bikarbonu na vlažnu krpu i očistite prljave površine.

- Možete je koristiti i za pranje sudova, posebno ako inače imate alergijske reakcije na kupovne deterdžente za pranje. Dodajte je u vodu za pranje.

- Plastične posude za hranu mogu da poprime neke mirise. Njih ćete najlakše ukloniti sodom bikarbonom.

- Tvrdokorne, zapečene mrlje i mirise u rerni takolđe možete da očidtite ovom supstancom. Pospite u rernu malo sode i vode i ostavite da odstoji preko noći.

Foto: Pixabay.com

- Soda bikarbona odlično će očistiti vaš srebrni escajg, ali i nakit. napravite pastu od vode i sode u srazmeri 1:3 i namažite svaki predmet posebno. Isperite toplom i potom obrišite suvom krpom za sjaj.

- Ako vam je na pod kanulo ulje ili neki masni umak, prelijte je sodom bikarbonom i obrišite toplom vlažnom krpom.

- Za uklanjanje kamenca sa pločica, napravite pastu kao za čišćenje srebra i namažite kritične površine. Ostavite da deluje neko vreme, a povremeno proverite da li je naslaga kamenca omekšala. Za bolji učinak možete da kombinujete i alkoholno sirće.

- Ako želite da izbelite zube na prirodan način, pomešajte jednu kašičicu sode bikarbone, malo soli i nekoliko kapi jabukovog sirćeta. Operite zube najpre ovom smesom, a potom običnom pastom za zube. Ovo ne bi trebalo da praktikujete više od jednom nedeljno.

#Čišćenje

'