AKTUELNO

Sprečite dijareju i sindrom nervoznih creva, koji se javljaju kao posledica prejedanja.

Praznici, naročito tokom zimskog perioda, predstavljaju period idile. Bogate trpeze, slave, Božić, doček Nove godine... sve su to dobri razlozi da se okupimo sa porodicom i prijateljima. Otvaraju se uspomene, stari fotoalbumi, nižu se teme i anegdote. Kada to začinimo smehom, čašom vina više, ukusnom hranom na trpezi i muzikom, kombinacija je dobitna! Praznična euforija počiva upravo na tome. I zato je tako lako ''upecati se'' i preterati sa hranom i pićem, a to donosi određene posledice, pre sve u vezi sa vašim sistemom za varenje. Predstavljamo vam nekoliko saveta, koji će vam pomoći da uživate s merom.

Foto: Pixabay.com

Napravite plan

Bilo da putujete negde za praznike ili planirate da idete na proslavu, ključ uspešnog vladanja za trpezom je u dobrom planu. Nastojite da pojedete manji obrok pre nego što krenete na proslavu. Često grešimo kad pođemo negde, zato što ciljano sebe izgladnjujemo. Tako da je logičan korak kad se sretnemo sa svim tim kulinarskim majstorijama- nekontrolisano prejedanje. Praznična trpeza ne podrazumeva laganu hranu, naprotiv! Masna, kalorična i obilna hrana mogu se itekako neprijatno odraziti na vaš metabolizam i pokvariti vam slavlje. Dakle, uzmite nekoliko zalogaja pre polaska, tako da nigde ne idete praznog stomaka. Ovo će vam pomoći tako što ćete potom na slavlju pojesti normalnu količinu hrane.

Skloni smo da često, usled pregladnjivanja, velikom brzinom, i u kratkom vremenskom roku unesemo pozamašne količine hrane. Nedovoljno sažvakanu hranu zalivamo velikim količinama alkoholnih pića i/ili gaziranih sokova, što izaziva pravi kolaps u crevima. Neretko je krajnji ishod propraćen oštrim bolovima u crevima, osećajem nadutosti u predelu stomaka, pa čak i vrtoglavicom. Sve to obično biva propraćeno i neprijatnom dijarejom. Složićete se da vam ovo itekako može pokvariti raspoloženje.

Zato je tu Bulardi Probiotik. On deluje veoma brzo i efikasno, što vam je u datom momentu veoma važno. Bulardi Probiotik normalizuje rad creva, i ubrzava eliminisanje toksina iz organizma, obnavljajući pritom crevnu mikrofloru. Zato razmišljajte korak unapred i uvek imajte prvu pomoć u tašni ili torbici sa sobom.

Foto: Pixabay.com

Izbegavajte izazove na proslavama

Ukoliko znate da imate nervozna creva, izbegavajte hranu koja može biti tempirana bomba za vaš organizam. Ovo naročito važi ako imate problem sa varenjem kaloričnije hrane u kombinaciji sa alkoholom. Dakle, nemojte posezati za trećom čašom gaziranog soka uz drugu porciju ruske salate. Raspitajte se unapred o meniju koji će biti na trpezi te večeri. Izbegavajte da padnete u iskušenje da pojedete nešto što vam ne prija, ako imate osetljiv digestivni trakt. Setite se ste tu jer želite da se lepo zabavite, a ne da veče provedete u toaletu.

Oprezno sa alkoholom

Konzumiranje velikih količina alkohola dovodi do dehidratacije organizma, a samim tim i do problema sa varenjem. Ukoliko pijete, pijte mudro. Izbegavajte piće na prazan stomak, unosite dovoljnu količinu vode tokom cele večeri. Ako se odlučite da uživate u belom vinu ili u domaćim rakijama, držite se svog pića sve vreme, izbegavajte mešanje raznih vrsta alkohola, zarad sutrašnjeg dana. Na taj način izbeći ćete mamurluk, glavobolju i dehidrataciju organizma, koji vam mogu pokvariti opšti utisak o slavlju.

Više o zaštiti vašeg stomaka i Bulardi probiotiku, pročitajte više OVDE.

#Zdravlje

'