AKTUELNO

Rešite se upornog kašlja uspešno!

Kašalj sa svim svojim simptomima može trajati nekoliko dana, ili pak duži vremenski period. U oba slučaja, uporni napadi kašlja mogu vas ometati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kako na poslu, tako i tokom spavanja noću. Kašalj mogu izazvati virusi i bakterijske infekcije kao što su upala pluća, bronhitis, sinuzitis ili alergijski rinitis. Hronični kašalj traje duže od 8 nedelja i uglavnom se javlja kao posledica astme, alergija ili hroničnih infekcija sinusa.

Slede saveti kako uspešno da izlečite kašalj:

1. Pijte dovoljno tečnosti
Sam proces kašljanja i specifičan način disanja čine da gubimo tečnost. Kao što je poznato, unos tečnosti je naročito važan tokom prehlade ili gripa zarad što bržeg oporavka. Trebalo bi da pijete dosta vode i sveže ceđenih sokova, kao i da jedete slane supice, kako biste nadoknadili izgubljenu so u organizmu. Takođe je veoma važno da tokom perioda bolesti i oporavka pijete dovoljno tečnosti, kako biste sluznicu uvek održavali vlažnom. Upravo sušenje disajnih puteva čini da kašljemo i konstantno nadražuje grlo.

Foto: Pixabay.com

2. Jedite više voća i povrća
Režim ishrane koji je zasnovan na unosu biljnih vlakana, naročito onih iz voća, može pomoći kod hroničnog kašlja i ostalih bolesti respiratornog sistema.

3. Opustite se u toploj kupki
Inhaliranje u parnom kupatilu može pomoći da održavate sluznicu vlažnom. Jedan od starih i pouzdanih metoda “parenja” je da se nagnete nad šerpu s kipućom vodom i da glavu prekrijete peškirom. Možete dodati i neko eterično ulje. Na taj način zadržaćete topao vazduh u prostoru svog lica. Udišite duboko i polako. Vodite računa da se pritom ne opečete. Ovo će vam pomoći da lakše izbacite sekret iz nosa i grla.

Foto: Pixabay.com

4. Naučite novu tehniku kašljanja
Kada osetite da nailazi nalet kašlja, umirite se, udahnite duboko i otvorite usne tako da formiraju položaj kao kad biste izgovarali glas O. Kašljite kratko, sa kratkim izdisajima. Ova tehnika će vam pomoći da ‘’ne cepate’’ pluća. Ovom metodom izbeći ćete ono dugo parajuće kašljanje od kojeg izgubite dah i zacrvenite se u licu. Nakon ponavljanja kratkih serija, završite napad kašlja snažnim iskašljavanjem. Ovo će vam pomoći da se rasteretite i osetite oslobođeno, a da se pritom na zamarate.

5. Prestanite da pušite, ali stvarno!
Upravo je pušenje uzrok slabog imunog sistema, naročito kada su bolesti respiratornih organa u pitanju. Bilo da ste aktivni ili pasivni pušač, trebalo bi da izbegavate udisanje štetnih čestica dima. Neizostavno je spomenuti da kašalj ima katastrofalne posledice po vaše zdravlje, uopšte. Raskid sa ovom lošom navikom može vam pomoći da se oslobodite kašlja i da pokrenete svoje telo da se oporavlja. Primetićete da nakon prestanka pušenja, kašljete više nego obično. To je normalno! Period čišćenja od štetnih uticaja nikotina i katrana može potrajati više nedelja, meseci ili godina u zavisnosti koliko godina ste aktivni pušač. Prestanak konzumiranja cigareta smanjuje rizik od nastanka raka, srčanih bolesti i infarkta.

Foto: Pixabay.com

Veoma je važno da vaša pluća prodišu i reše se upalnog procesa. Da, naviku pušenja pluća prepoznaju kao upalu. U procesu čišćenja pluća, preporučuju se Herbiko, koji pomaže kod svih vrsta kašlja. Dejstvo ovog sirupa deluje blagotvorno na vaša pluća zbog jedinstvenog biljnog sastava na bazi korena belog sleza, jagorčevine, tinkture cveta kamilice i bosiljka, ali i vitamina C. Vitamin C posebno je važan pušačima zbog svog svojstva da podiže imuni sistem organizma i zato što pripada najefikasnijim antioksidansima. Herbiko efikasno pomaže pušačima u periodu ostavljanja pušenja, jer olakšava iskašljavanje, sprečava nove napade kašlja i umiruje upalu disajnih puteva.

6. Promenite životno okruženje
Veoma je važno da uklonite iritatore iz prostora u kojem boravite najveći deo dana. Ukoliko imate konstantne napade kašlja, obratite pažnju da li se u prostoriji nalazi dosta figura, ukrasa, kutija, pa čak i knjiga, koji su pravi izvori nagomilane prašine. Istovremeno predstavljaju okidače za kašalj, koliko god bili draga uspomena. Kućni ljubimci i neprovetrene prostorije takođe mogu uticati na uporne napade kašlja. Zimi je veoma važno da vazduh sobe u kojoj spavate ovlažite. Zimski period sa sobom nosi i veoma suv vazduh u stanu (ili kući), koji se javlja kao posledica grejanja. Ovlaživač vazduha vam može pomoći da lakše dišete.

Više o kašlju i kako ga se rešiti pročitajte više OVDE.

Autor: Pink.rs

#Kašalj

#Zdravlje

'