AKTUELNO

Ako ne želite seks i ne osećate uzbuđenje verovatno su to znaci "depresije".

Zimi se vaša aktivnost smanjuje, a čupave čarape koje odgovaraju pidžami postaju nezamenjiv atribut odeće. Može proći nekoliko dana, nedelja, a ponekad i mesec dana, pre nego što primetite da nešto nedostaje. Na primer, seks.

Zima je mirna i puna jednoličnih noći u kojima nema ni traga seksu. Štaviše, želja za intimnošću izgleda da je pala u preuranjenu zimsku hibernaciju. Ako neuspešno pokušavate da se setite kada ste poslednji put doživeli orgazam, čestitke, depresivni ste. Tačnije, vaša vagina.

Ne žurite sa Google-om. Termin “depresivna vagina” se često koristi kao sinonim za ozbiljniju bolest koja je direktno povezano sa bolnim senzacijama tokom odnosa, pečenja i preosetljivosti. Ovu bolest otkriva isključivo ginekolog i po pravilu, njeni simptomi čine seksualnu intimnost ne samo nepoželjnom, već i fizički nemogućom.

Ali postoji još jedno, sezonsko značenje termina “depresivna vagina”. Na primer, jesenji pad libida - kada ništa ne boli, ali uopšte ne želite seks. Pre svega, svi su ovo iskusili i sve je u redu sa vama. Drugo, veoma je jednostavno vratiti se na pijedestal seksualne aktivnosti: vredi se pridržavati pet pravila - i nećete primetiti kako seks ne samo da donosi zadovoljstvo, već postaje još bolji.

Prvo pravilo: više vazduha

Smanjena temperatura, zatvoreni prozori, velika gužva i loše vreme, koje ne pogoduje šetnji pravo je gladovanje za telo. Često se javlja glavobolja, umor i pospanost. Najlakši način da se rešite neugodnih posledica je sveži vazduh.

Drugo pravilo: zdrava hrana

Ostrige, čokolada, bilje, orasi - verovatno ste čuli za prehrambene proizvode koji povećavaju seksualnu želju. Ali postoje i oni koji smanjuju libido. To su sirevi, kravlje mleko, šećer, pržena hrana. U velikim količinama utiču na hormone i ometaju proizvodnju progesterona, estrogena i testosterona, koji su odgovorni za vaše uzbuđenje. Pažljivo birajte konzerviranu hranu i ne jedite slanu hranu - to može uticati na kardiovaskularni sistem i pritisak. Dodajte u svoju ishranu bundeve, mandarine, paradajz i ljutu papriku. Poboljšava cirkulaciju krvi i podstiče libido.

Treće pravilo: zdravo spavanje

Prosečno, odrasloj osobi je potrebno 7-8 sati sna da obnovi telo. Ako često ne spavate, dolazi do razdražljivosti i umora. Dodajte tome nedostatak vitamina D i značajno smanjenje dnevnog svetla - naći ćete plodno tlo za razvoj depresije. Lako je izbeći: sledite jasnu dnevnu rutinu - i za nedelju dana ćete se naviknuti da zaspite i budite se u isto vreme. Snaga će biti obnovljena, a jutarnjih pola sata, koji je potrošeni na gašenje alarma, može biti potrošeno na uzbudljivije aktivnosti sa nekim.

Četvrto pravilo: vreme za sebe

Znamo da ste veoma zauzeti. Jednostavno nemate dovoljno vremena za sebe. Vaša sposobnost da se opustite je korisna veština u paru sa sportom, zdravom ishranom i spavanjem. Neka to bude veče nasamo sa knjigom u mirnom selu sa bakom, izlazak sa prijateljima u baru, jutarnje plivanje u bazenu - nije važno. Odložite sastanke na par sati, oslobodite se svakodnevne gužve i uživajte u odmoru. Život će odmah postati mnogo svetliji, i u stvarima koje nisu toliko udaljene od spavaće sobe.

Peto pravilo: isključite pametni telefon

Teško je zamisliti svoj život bez Instagrama ili Facebook vesti. Ranije su seksolozi snažno savetovali da ne stavljate TV u spavaću sobu, ali danas je teže - zanimljiv sadržaj doslovno uvek je pri ruci. Zamislite, vaš mozak pronalazi hiljade rešenja u jednom danu i analizira sve oko sebe: od boje kose prolaznika do kursa dolara. Neka se malo odmori od protoka informacija i isključite sve sprave najmanje par sati pre spavanja. Verujte, ništa strašno se neće desiti, ali vaša pažnja će se drastično prebaciti na druge potrebe koje su odložene.

#Depresija

#Vagina

'