AKTUELNO

Ako imate dovoljno novca, zaista možete biti građanin sveta.

“Mnogim bogatim ljudima je jako važno da imaju dva ili tri pasoša kako bi imali veću slobodu“, kaže savetnik Nuri Kac, za „Biznis insajder“. – “Za neke je to statusni simbol, kao što je kupovina automobila.“

Kupovina drugog (ili čak trećeg) pasoša je rastući trend među bogatašima. Ali to nije opcija koja je dostupna svima.

U pitanju je „državljanstvo u zamenu za investiciju“ ili CIP i dozvoljeno je u velikom broju zemalja širom sveta.

Dok neki mogu koristiti taj drugi pasoš za putovanje do odredišta na koja s prvim ne mogu da putuju, mnogi koriste dokumentaciju za kupovinu stanova u zemljama u kojima su porezi niži. Priznaćete, sasvim pametna investicija – državljanstvo se ne može oduzeti, osim ako dotično lice ne počini neki ozbiljan prekršaj.

Zemlje koje su uključene u ovakvu vrstu programa žele da regrutuju bogate strane investitore kako bi podstakli lokalnu ekonomiju. Tako pasoš može koštati od 3,000 dolara godišnje na Tajlandu do investicije od milion dolara u američko preduzetništvo. U karipskim zemljama kao što je Antigva, Sent Kits i Nevis ili Sveta Lucija pasoš će vas koštati između 100 i 150 hiljada dolara. Velika Britanija, s druge strane, traži da podnosilac zahteva mora živeti u zemlji nekoliko godina pre podnošenja predloga za kupovinu pasoša u zamenu za investiciju. Malta, koja je članica Evropske unije, traži milion evra za pasoš koji vam kasnije otvara mnoga vrata u svetu.

Mnogo zemalja nudi ovakve vrste programa, a da biste pronašli više informacija o tome kako možete investirati za državljanstvo u zamenu posetite zvaničan sajt zemlje koja vas interesuje i u pretrazi kucajte “CIP“, odnosno „Citizenship by investment“ kako biste videli uslove.

Jedno je svima zajedničko, a to je da treba da platite.

#Putovanja

#pasoš

'