AKTUELNO

Visok pritisak sve je češća posledica savremenog načina života.

Nepravilni stilovi života skopčani sa slabom aktivnošću, nezdravom ishranom baziranom na namirnicama bogatim solju i masnoćama, češćom konzumacijom alkohola i izloženosti stresu, uticalo je da od ove bolesti, nekad rezervisane samo za starije sugrađane, oboljevaju pripadnici mlađih generacija.

U očuvanju zdravlja od presudnog značaja je uvođenje dobrih navika u svoju svakodnevicu. Neovisno od svih pritisaka i obaveza sa kojima se tokom dana suočavamo, veoma je važno posvetiti se sitnim ritualima kojima ćemo odbraniti svoj organizam. Voda, tako dostupna, donosi benefite kojih najčešće nismo ni svesni. Iako je doživaljavamo kao „sredstvo utoljevanja žeđi“, ta najjednostavnija funkcija, daleko je složenija.

Voda, bila izvorska ili flaširana, uz redovnu i pravilnu konzumaciju vrlo brzo donosi vidljive promene u život. Dobra hidriranost utiče na eliminaciju umora, hidriranost kože, na njenu elastičnost i lep ten. Voda nas štiti od starenja, osvežava i deluje na koncentraciju. Njen pravilan unos može pomoći kod regulacije telesne težine i ubrzanja metabolizma. Takođe, čisti telo od toksina, a zbog činjenice da nema kalorija, može se konzumirati bez ograničenja.

Foto: Pixabay.com

- Postoji veći broj preporuka o izboru flaširane vode za piće a za naše podneblje čini se da je posebno važna preporuka američkog Udruženja za srce koja se odnosi na izbor vode u cilju smanjenja rizika od hipertenzije, imajući u vidu činjenicu da veliki deo naše populacije pati od visokog pritiska. Naime, u cilju prevencije i lečenja hipertenzije, Udruženje preporučuje da sve osobe smanje sadržaj natrijuma u hrani i napicima koje unose, a posebno su korisne oligomineralne vode koje imaju manje od 20 miligrama natrijuma po litru - navodi profesor dr Sergej Ostojić lekar i fiziolog vrhunskih sportista sa višedecenijskim iskustvom.

Dobra hidratacija izuzetno je važna za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i kao takva, neophodno je da bude primarni ritual svakog odgovornog čoveka. Ta odgovornost se ne odnosi samo na naše zdravlje, već ima i edukativni karakter. Zdravim navikama ne štitimo samo sebe, već i celu porodicu, pružamo primer najmlađima i od malih nogu učimo da je samo zdrav čovek, zadovoljan i upešan.

#Voda

#Zdravlje

'