AKTUELNO

Uradićete mnogo za svoje zdravlje.

Žalfija je oduvek poznata kao biljka sa neverovatnim lekovitim svojstvima. Stariji narodi su je koristili i za isterivanje zla, ali i za lečenje mnogih bolesti. Nazivaju je raznim imenima – kadulja, pelin, kaloper, beli džiger, slavulja, a to samo govori o tome koliko su je naši preci koristili.

Ova lekovita biljka ima široku medicinsku primenu i ulazi u sastav mnogih lekova. Njena lekovitost potiče od isparljivih etarskih ulja, zato je jako zdravo udisati njena isparenja. Bilo da je leto ili zima, da su prozori otvoreni po ceo dan ili su zatvoreni, vazduh u našoj kući je pun raznih otrova i mikroorganizama.

Ako hoćete da se rešite ovih, nepoželjnih materija, pročistite vazduh u svojoj kući, a to ćete najbolje uraditi pomoću žalfije. Istraživanja su pokazala da kada okadite prostoriju žalfijom, uništi se čak 94 odsto bakterija iz vazduha. A kada su istraživači ispitali vazduh sledećeg dana, on je i dalje bio čist.

Sve što treba da uradite jeste da suve listove žalfije savijete u “štapić”, zapalite jedan kraj i odmah ugasite. Nakon toga ona će početi da se žari i da dimi. Ako ovo budete radili svakih nekoliko dana, uradićete mnogo za svoje zdravlje. Sprečićete glavobolje, kašalj i respiratorne infekcije, smanjiti mogućnost od dobijanja raka pluća i srčanih bolesti i tretirati hronični umor i astmu.

I. P.

#Biljke

#Zdravlje

#Žalfija

'