AKTUELNO

Nikada nemojte da birate između prijatelja i partnera, već uradite nešto sasvim iznenađujuće.

Balansiranje između ljubavne veze i prijateljstava je uvek teško, ali ne i neizvodljio. Bitno je da problem primetite na vreme i da nađete rešenje, jer jedino tako nećete ostati ni bez partnera, a ni prijatelje.

Jasno je da na početku veze imate potrebu da upoznate što bolje svog partnera, ali jednako je ustaljeno da se veze polako razvijaju. I tako dođete u situaciju da dok upoznajete partnera i imate leptiriće u stomaku, odnosno dok vas ništa osim njega na svetu ne zanima, onda imate najviše vremena za prijatelje.

To se vremenom menja, a evo kako da na vreme primetite znakove da vam veza uništava prijateljstva.

Otkazujete svoje planove da biste se videli sa partnerom

- Balansiranje u vezi je ključna stvar za zdrav ljubavni odnos. Ukoliko primetite da često otkazujete planove koje imate sa prijateljima da biste se videli sa partnerom, tome u stratu morate da uđete u kraj. Dogovorite se koje vreme pripada vama, a koje vašim drugim socijalnim apektima - kaže terapeut Ana Pos.

Saznajete vesti o prijateljima preko društvenih mreža

- Verovatno ste među prvima u normalnoj situaciji saznavali da vam je prijatelj dobio novi posao ili da se zaljubio. Ako primetite da sve velike novosti saznajete preko društvenih medija, to bi trebalo da vam bude znak da niste na vrme na licu mesta. Tako rizikujete da izgubite jednog ili više drugova, dok ste posvećeni negovanju svoje veze - upozorava psiholog Meri Lend.

Kada ste sa prijateljima non-stop pričate o vezi

- Razumljivo je da budete ushićeni zbog svoje nove veze, ali nije u redu da vas zbog toga ne zanima uopšte život vaših prijatelja. U krajnjoj liniji oni će to primetiti i počeće da vas izbacuju iz svog života. Da ne biste do toga došli, bolje bi bilo da na vreme ukočite i da se zapitate kako je najbolje da udskladite vaše životne prioritete - kaže bračni savetnik Andrea Vačer.

Sedite sa prijateljima, a odsutni ste

- Kada ste sa drugarima trebalo bi da ste uključeni u konverzaciju u potpunosti. Ukoliko su vam misli sasvim na drugoj strani, onda definitivno niste u mogućnosti da budete odani prijatelj - kaže psihoterapeut Meri Lend.

Partner utiče na vas da manje provodite vremena sa prijateljima i porodicom

- Donekle je normalno da vi želite da provodite više vremena sa partnerom nego sa ostalim ljudima iz svog života, ali nikako nije normalno da vas on prisiljava na to. Ovo je prvi znak zlostavljanja u vezi, koje preti da kasnije preraste u nešto još agresivnije - kaže Ana Pos.

#Ljubav

#Prijatelji

'