AKTUELNO

Izgleda da smo pogrešno naučeni.

Usta i nos bi, kad kinemo, trebalo da pokrijemo maramicom, najbolje papirnom, jednokratnom, koju možemo odmah da bacimo...

Da li ste ikada pokušali da zaustavite kijanje?

Ako jeste, znate da vam nije pošlo za rukom. Reč je o refleksnoj reakciji organizma da izbaci toksine. Pri tome, mnogi od nas instinktivno pokriju usta rukama kako ne bismo izbacili u okolinu mikrobe koji se nalaze u pljuvačci.

Uostalom, tako su nas učili od malih nogu, to je stvar i lepog ponašanja u društvu. Ipak, ako se može verovati doktor Vinsentu Hilu, takvu naviku bi trebalo da promenimo.

PROČITAJTE JOŠ: Evo kako da vam terasa opet ozeleni!

Kada imamo potrebu da kinemo, trebalo bi i usta i nos da pokrijemo maramicom, najbolje papirnom, jednokratnom, koju možemo odmah da bacimo.

Ako kinete u ruke, na primer u javnom prevozu, na radnom mestu i slično, lako možete da prenesete viruse i bakterije na druge ljude oko sebe, jer ćete ih rukama preneti i na druge površine.

Srećom, rešenje je jednostavno. Čak i ako nemate papirnu maramicu pri ruci, upotrebite ono što imate. Na primer, najbolji izbor je kinuti u rukav.

Svakako nemojte ni tada da zaboravite da operete ruke, a dobra ideja je sapunom oprati i područje oko usta, posebno ako imate u planu da poljubite dete, bračnog partnera ili nekog trećeg.

#Zdravlje

'