AKTUELNO

Zimska depresija je individualna, nekoga pogađa više, a nekoga manje.

Hladno vreme i kraći dani s manje svetlosti vrlo često utiču na naše raspoloženje, pa nije neobično da smo zimi gore raspoloženi i da patimo od zimske depresije.

Osetljivi ljudi su joj više skloni, pa upravo oni imaju izraženije simptome zimske depresije kao što su umor, iscrpljenost, loše raspoloženje, bezvoljnost, manjak energije, poteškoće sa spavanjem i gori društveni odnosi. Uz to, zima može uticati na imunitet i doneti nam prehlade i grip.

Boravak na svežem vazduhu

Kraći dani i manje sunčeve svetlosti mogu uzrokovati nedostatak vitamina D što može dovesti do umora, pospanosti i promena raspoloženja. Za vreme hladnih i tmurnih dana nemojte se zatvarati u četiri zida već izađite na sveži vazduh i osigurajte sebi dovoljno dnevne svetlosti.

Dobar san

Noć je vreme za regeneraciju. Svakodnevne naporne ili manje naporne aktivnosti zahtevaju puno energije, za šta je potreban dobar i zdrav san, posebno kada je prisutna zimska depresija. Preporučuje se da ne jedete masnu i tešku hranu u večernjim satima. Važno je provetriti sobu pre spavanja i pobrinuti se da bude mračna. Takođe, duže noći zimi, mogu dovesti i do previše sati sna što za posledicu može imati i veći umor.

Sveže voće i povrće

Foto: Pixabay.com

Ako je telo slabo i izmoreno, uzročnici prehlada nemaju težak posao. Kako bi to sprečili, može nam pomoći dodatan unos vitamina u organizam. Sveže voće i povrće su odlični saveznici u borbi protiv zimske depresije. Zdrava ishrana ne samo da će se pobrinuti za vitalnost, već će pomoći i u detoksikaciji. Tokom zime najčešće jedemo tešku i masnu hranu koju je potrebno postepeno zameniti laganim i hranljivim namirnicama.

Redovno vežbanje

Kako bi se pobedila zimska depresija i sve njene negativne posledice, preporučuje se redovno vežbanje i fizička aktivnost. Upravo to podstiče izlučivanje endorfina - hormona sreće koji je ključan za dobro raspoloženje i osećaj sreće. Fizička aktivnost odlično deluje na cirkulaciju, ravnotežu hormona i metabolizam. Dovoljna je svakodnevna kratka šetnja od 30 minuta ili više. Telo će na taj način dobiti više kiseonika, ojačati nervni sistem i obrambeni mehanizam.

Biljni čajevi

Nema ništa bolje od mirisnih biljnih čajeva koji nam popravljaju raspoloženje. Redovno ih konzumirajte kako biste se ugrejali i opustili. Uz opuštanje, neki čajevi ubrzavaju metabolizam što može pomoći u borbi s zimskom depresijom.

S. P.

#Depresija

#Zdravlje

#Zima

'